Air-Up fles kopen, 7 redenen om het niet te doen

4 minuten leestijd

In de afgelopen jaar is er een nieuwe trend onder kinderen opgekomen: de air-up fles. Dit is een herbruikbare fles die gevuld kan worden met water, maar door een slimme toepassing van geurtabletten je hersenen laat denken dat je een heerlijk smaakje drinkt.

De air-up fles is bedoeld als vervanger voor plastic waterflessen en kan gemakkelijk worden meegenomen naar school, sportwedstrijden of andere activiteiten. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van deze nieuwe trend?

Een voordeel van de air-up fles is dat het een milieuvriendelijke optie is. In tegenstelling tot plastic waterflessen, die vaak slechts één keer gebruikt worden voordat ze weggegooid worden, kan de air-up fles talloze keren worden gebruikt. Dit betekent dat er minder plastic afval in de wereld terechtkomt en dat we op deze manier onze planeet een beetje kunnen helpen.

Daarnaast kan de air-up fles ook handig zijn voor kinderen die grote hoeveelheden water nodig hebben tijdens sportactiviteiten of op warme dagen. De fles heeft een inhoud van 650ml waardoor er meer water kan worden opgeslagen dan in een traditionele waterfles, wat ervoor zorgt dat kinderen langer hydrateerd blijven.

Waarom je geen air-up fles moet kopen

Een nadeel van de air-up fles is echter dat ze niet zo gemakkelijk te gebruiken zijn als traditionele waterflessen. Het kan lastig zijn om de fles te vullen. Bovendien is de air-up fles ook iets duurder dan een normale waterfles. 7 nadelen van de Air-Up fles:

  1. Duurzaamheid: Air-up flessen zijn gemaakt van plastic, wat niet duurzaam is en bijdraagt aan de afvalberg.
  2. Kosten: Air-up flessen kunnen duur zijn in vergelijking met andere opties, zoals hervulbare waterflessen.
  3. Hygiëne: Het is wat moeilijker om de binnenkant van een air-up fles en het rietje grondig te reinigen.
  4. Smaak: Sommige mensen vinden de smaakjes, ook wel Pods genoemd, van de air-up fles niet zo lekker in vergelijking met frisdranken of water met een smaakje.
  5. Prijs: Air-up flessen zijn in aanschaf al wat duurder dan vergelijkbare flessen, maar vooral de smaakjes zijn prijzig.
  6. Bewegingsbeperking: Air-up flessen zijn best groot en zwaar, wat lastiger kan zijn voor je kind om mee te nemen.
  7. Gezondheid: Sommige studies hebben aangetoond dat het drinken van water uit plastic flessen het risico op bepaalde gezondheidsproblemen kan verhogen. Dit is echter nog steeds een actueel onderwerp van debat en er is meer onderzoek nodig om de eventuele gevolgen van het drinken van water uit plastic flessen volledig te kunnen overzien.

Bonus: Lastig open te maken voor kinderen. De air-up fles is best lastig open en dicht te doen voor kids. Vaak zal een volwassenen dus moeten helpen om de fles te openen en bij te vullen.

Air-up slecht voor je hersenen?

Nee, het drinken uit een air-up fles is niet slecht voor je hersenen. De Pods geven een geurtje af terwijl je drinkt, waardoor het lijkt alsof je frisdrank drinkt. Maar je krijgt dus alleen het (kraan)water binnen.

Air-up giftig?

In de zelfde categorie als hierboven; nee, als je de air-up fles gebruikt zoals deze is bedoelt is dit niet giftig. De Pods moet je niet openknippen, op gaan kauwen of doorbijten. Zolang je dit niet doet, kun je met een gerust hart uit een Air-Up fles drinken.

Alternatieven voor de Air-Up fles

Er zijn echter ook alternatieven voor de air-up fles die wel gemakkelijk te gebruiken zijn, maar toch milieuvriendelijk zijn. Een optie is bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles gemaakt van metaal of glas. De flessen van metaal zijn vaak licht van gewicht en gemakkelijk te vullen, terwijl ze ook nog eens milieuvriendelijk zijn omdat ze talloze keren kunnen worden gebruikt voordat ze vervangen hoeven te worden.

Toch een air-up fles kopen?

Zelf zijn wij erg blij met de air-up fles. Hij is wat duurder is de aanschaf en de pods zijn ook niet goedkoop, maar onze kinderen hebben niet eerder met zóveel plezier zóveel water gedronken. We hebben de aanschafprijs na 3 maanden gebruik ruimschoots terugverdiend door te besparen op de pakjes Wicky, appelsap en Fristi.

Deze pakjes bevatten vaak veel kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen naast heel veel suiker. Als de Air-Up fles een alternatief is voor deze pakjes, zouden wij zeker aanraden een air-up fles te gaan gebruiken.

De beste deal is momenteel deze starterskit bij bol.com.

Air Up slecht?

De air up® starterskit bevat:

  • 650ml Air-up waterfles
  • 2 Pods

Let op!

Zorg dat, net zoals bij je eigen sport-drinkfles, je de Air-up fles regelmatig goed schoonmaakt. Maak hierbij gebruik van een dun borsteltje om ook het rietje goed schoon te krijgen.

Kies bijvoorbeeld voor deze schoonmaakborsteltjes.

Wil je écht helemaal bij blijven met de laatste hype voor je kind? Check dan vooral ons artikel over Prime Drink.

4/5 - (28 stemmen)
Parenting Done Right