Alles wat je moet weten over Schermtijd

8 minuten leestijd

Onze kinderen weten niet beter; ze groeien op met overal schermen om zich heen. Een iPad op de bank, een televisie aan de muur, een computer op school en thuis, naast de smartphone hebben onze horloges en thermostaten ook schermen. De verregaande digitalisering is een mooie ontwikkeling die ook vraagt om een stukje (digitale) opvoeding. De schermen in ons huidige leven zijn zowel een vloek als een zegen. Veel ouders kiezen er voor om de schermtijd voor hun kinderen aan banden te leggen.

In dit artikel delen we de beste tips en ervaringen van ouders met schermtijd.

Wat is schermtijd?

De definitie van schermtijd is hoeveel tijd je, in minuten en uren, per dag achter een scherm doorbrengt. Met een scherm denken we in deze context vaak als eerst aan een smartphone en tablet, maar ook computer en TV  tellen mee.

De vaste opmerking van onze ouders vroeger was dat je vierkante ogen kreeg van te lang televisie kijken. Inmiddels weten we dat dat niet het geval is, maar toch willen we het schermgebruik van onze kinderen beperken. De meeste kinderen worden al op (zeer) jonge leeftijd blootgesteld aan de aantrekkingskracht van televisies, tablets en mobieltjes. Zodra ze oud genoeg zijn om te ‘gamen’ komt daar de computer ook bij. Door afspraken te maken over schermtijden kan je ‘on- en offline tijd’ in balans brengen.

Naast de verdeling tussen online en offline tijd heb je binnen online tijd ook verschillen. Wanneer je kind uren achter elkaar naar vlogs kijkt met scheldwoorden en geweld erin, is dat wel iets anders dan samen met papa een mooie documentaire kijken. We kennen dus een verschil tussen “nuttige schermtijd” en “schermhangen”.

Wat is de ideale schermtijd?

Er bestaan geen vaste gezondheidsadviezen voor beeldschermtijd. Een handige richtlijn voor de maximale schermtijd per leeftijd is:

 • 0-2 jaar: geen schermtijd.
 • 2-4 jaar: maximaal 30 minuten schermtijd per dag. 
 • 4-6 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over 4 momenten.
 • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over 2 momenten. 
 • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur schermtijd per dag. 
 • 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
 • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.

Voor de allerkleinste is dus het advies: geen of zo min mogelijk schermtijd. Je smartphone is niet het ideale middel om je kleintje stil te krijgen. Voor kinderen ouder dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag.

Ieder kind en huishouden is verschillend en een richtlijn is dus niet altijd op ieder kind toepasbaar. Kijk naar je eigen kind en wat jij zelf belangrijk vindt. Een vooraf afgesproken schermtijd biedt vooral Rust en Regelmaat. Hoe helderder de afspraken zijn die jullie samen maken, hoe duidelijker het is voor je kind. 

De 9 beste schermtijd tips

 1. Maak de afspraak over schermtijd samen.
  Een verbod maakt vaak extra interessant, dus verbied het niet helemaal als je geen felle strijd wilt. Vraag aan je kinderen wat ze zelf redelijk vinden en probeer samen een akkoord te bereiken (een half uur per dag zelfgekozen spelletjes of programma’s en extra tijd wanneer er met het hele gezin een film gekeken wordt). Schrijf je afspraken op of maak het visueel voor je kind op de dag- of weekkalender.
 2. Bespreek jouw aanpak met de ouders van vriendjes/vriendinnetjes
  Als beste vriendjes of vriendinnetjes dezelfde regels hebben is het extra makkelijk te begrijpen en vol te houden voor je kind. Of misschien krijg je wel waardevolle tips. Heb je een tip? laat m hieronder achter!
 3. Regelmaat
  Zorg dat ook jij de afspraak goed nakomt. Als je kind de ene dag 2 uur mag en de volgende dag maar 30 minuten, is dat moeilijk te begrijpen. Als het past kan een vast moment op de dag, bijvoorbeeld van 17:00 tot 18:00 uur een goede optie zijn.
 4. Maximale tijd
  Stel de maximale tijd in op het device. Dit kan op de meeste smartphones en spelcomputers. Er zijn ook verschillende apps op de markt die je kunt installeren op je tablet of smartphone om een maximale tijd in te stellen. Bijvoorbeeld ScreenTime (Android) of Mobile Kids (iPhone). Lees hier verder over hoe je de schermtijd per device instelt.
 5. Schermtijd controleren
  Ook voor de computer zijn er programma’s waarmee je de schermtijd kunt instellen en controleren. Een spelletje of programma wordt dan vanzelf onderbroken na een bepaalde tijd. Check bijvoorbeeld Questodio of Net Nanny.
 6. Niet voor het slapengaan
  Liever geen tv, tablet of telefoon kort voor het slapengaan. Onderzoek wijst keer op keer uit dat het blauwe licht van schermen ervoor zorgt dat je minder én onrustiger slaapt. Dat geldt overigens zowel voor jou als voor je kind. Een bedritueel van tandenpoetsen, iedereen welterusten wensen en samen een boekje lezen is beter dan nog even een vlog kijken of Pokemon Go spelen op papa’s telefoon.
 7. Vergoot nuttige schermtijd
  Laat je kind lekker educatieve apps en spelletjes spelen, zoals Squla, of leerzame programma’s kijken, zoals KlokhuisJeugdjournaal of Freek in het wild. Zo vergroot je de “nuttige schermtijd” en verminder je het”scherm-hangen” terwijl de schermtijd doortikt ;).
 8. Kijk eens mee
  Wees niet bang om af en toe een spelletje mee te spelen of de vlogs te bekijken waar je kind zo enthousiast over is. Zo ervaar je ook zelf waarom je kind het zo leuk vindt en krijg je bovendien goede inzichten over wat er in het hoofd van je kind omgaat.
 9. Uit dat ding.
  De uitsmijter en belangrijkste tip: maak het ook leuk en aantrekkelijk voor je kind om offline te zijn. Zeg niet alleen “ga eens naar buiten” maar ga samen wat leuks doen. Ook als dat onder (thuis)werk tijd is. Laat je eigen telefoon ook gewoon lekker thuis. Zo geef je meteen het goede voorbeeld.

Schermtijd beheren

De makkelijkste manier om de schermtijd te beheren is met een kookwekker, of kies voor de Time Timer.

Maar uiteraard kan je tegenwoordig op veel devices direct de maximale schermtijd instellen.

Hoe stel ik de schermtijd in op mijn Android toestel?

Om de maximale schermtijd op een Android toestel in te kunnen stellen download je een van deze apps uit de Google Play store.

 • Google Family Link
  Deze gratis app van Google laat je app-activiteiten bekijken van je eigen toestel maar ook dat van je kinderen. Hier kun jij limieten instellen en bepalen de juiste hoeveelheid van schermtijd op je Samsung apparaat.
 • Bubble Timer
  Door de zwevende indicator van deze app kun je er altijd live zien hoeveel je jouw apps gebruikt. Met deze app bekijk jij hoelang app gebruikt, hoe vaak je apps opent en je kunt ook doelen instellen om je gebruik te verminderen. Deze app komt een gratis en een pro-lidmaatschap versie.
 • Stay Free
  Deze App heeft een vriendelijk interface waarmee jij jouw schermtijd kunt controleren en beperken. De app is zuinig voor je batterij en is reclamevrij. Dankzij de inspirerende citaten optie kun jij jezelf stimuleren om je apparaat minder te gebruiken.
 • Screen Time
  In deze App kun jij limieten instellen voor het gebruik van iedere app of categorieën van apps zoals bijvoorbeeld social-networks. Als er de gebruikstijd bijna verstreken is wordt er een notificatie op het scherm getoond om jou te informeren. Jouw gegevens en gebruiksdata worden niet met derde partijen gedeeld.
 • App Usage
  Via deze app kun jij gemakkelijk het gebruik van je telefoon in de gaten houden. Activiteiten en telefoon log worden dagelijkse gemonitoord en in een staafdiagram getoond. Door de overdosis waarschuwing word jij er geadviseerd wanneer jij jouw Samsung toestel of Apps te lang gebruikt. Jouw data wordt niet aan derden verleend.

Google Family Link

Als je via Family Link een Google-account voor je kind maakt, kun je schermtijdlimieten instellen op het Android-apparaat of de Chromebook van je kind. Hiermee kun je het Android-apparaat of de Chromebook van je kind vergrendelen als het bedtijd is, het apparaat een bepaalde tijd is gebruikt of je denkt dat het tijd voor een pauze is.

Tip

 • Een tijdslimiet voor een app geldt voor alle apparaten van je kind waarop die app is geïnstalleerd. 
 • De functie voor het beperken van apps werkt niet voor systeemapps. Limieten kunnen alleen worden ingesteld voor apparaten met Android Nougat en hoger.

Hoe schermtijdlimieten werken

Als je een limiet voor de schermtijd op het Android-apparaat of de Chromebook van je kind instelt, ontvangt je kind op de volgende momenten een melding:

 • Wanneer de schermtijd voor de eerste keer wordt ingesteld (alleen Android-apparaten).
 • Vlak voordat het apparaat wordt vergrendeld.

Wanneer het apparaat is vergrendeld, kan je kind:

 • geen meldingen bekijken,
 • het apparaat niet ontgrendelen en geen apps gebruiken,
 • wel telefoontjes beantwoorden en op Noodgeval tikken om te bellen, als het apparaat een abonnement heeft (alleen Android-telefoons).

Hoe stel ik de schermtijd in op mijn IOS toestel?

 1. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Schermtijd’.
 2. Tik op ‘Schakel schermtijd in’.
 3. Tik op ‘Ga door’.
 4. Selecteer ‘Dit is mijn [apparaat]’ of ‘Dit is de [apparaat] van mijn kind’.

Girl Checking her Instagram
5/5 - (1 stemmen)
Parenting Done Right