Je zoon leren scheren – de ultieme gids

9 minuten leestijd

Je zoon leren scheren is geen eenvoudige taak. Voordat je daar geschikt voor bent, zul je eerst je eigen kennis over het scheren moeten opfrissen.

Ga er maar eens goed voor zitten, of klik hier om toch meteen te beginnen.

Geschiedenis van het scheren
Welke manieren om te scheren zijn er?
Een eerste scheerervaring
Vanaf wanneer scheren?

Geschiedenis van het scheren

Scheermethodes zijn in de loop der tijd aanzienlijk veranderd en onze perceptie van gezichtsbeharing zoals baarden en snorren was net zo veranderlijk.

Of een man gezichtsbeharing laat staan of niet, wordt onder andere cultureel bepaald op basis van religie, het gemak in tijden van oorlog en persoonlijke voorkeur.

Volle baarden zijn door de eeuwen heen beschouwd als onreine overlast, tekenen van goddelijkheid, symbool van kracht en accessoire van een hipster.

In de huidige tijd hebben, vanwege de veiligheid en het gemak van scheermessen en apparaten, gaan meer mannen gladgeschoren door het leven.

beatles scheren
The jonge Beatles

SCHEREN EN GEZICHTSHAAR IN DE OUDHEID

c. 30.000 v.Chr.: Er is archeologisch bewijs van het scheren of verwijderen van haren met schelpen, die werden gebruikt als een pincet, of met scheermessen van vuursteen. Flint (dun vuursteen) was daarmee feiteijk ook het eerste wegwerpscheermes, omdat deze scherp genoeg waren om mee scheren maar snel bot werd.

c. 3000-332 v.Chr .: Oude Egyptische edelen schoren hun hoofden en lichamen omdat ze de haarloosheid hoog waarderen, hoewel mannen (en soms vrouwen) van adellijke afkomst kunstmatige baarden droegen als een teken van goddelijkheid. Pruiken waren ook gebruikelijk om het hoofd te beschermen tegen de felle zon.

c. 2900-500 v.Chr.: Mesopotamische heersers en elites droegen baarden, die tekenen waren van mannelijkheid en kracht.

c. 1500-1200 voor Christus: Scandinavische grafheuvels bevatten uitgebreide bronzen scheermessen met handgrepen in de vorm van paardenkoppen.

c. 800 v.Chr-600 na Christus: de oude Grieken vonden baarden heel belangrijk en schoren (lees: sneden) ze alleen in tijden van rouw. Het verwijderen van je baard was een schande. Jonge mannen mochten hun haar niet knippen totdat ze een baard hadden gekregen en ze offerden hun eerste baard aan de god Apollo.

400-300 v.Chr.: Alexander de Grote was gladgeschoren en moedigde zijn soldaten aan hetzelfde te doen omdat baarden door vijanden konden worden vastgegrepen in gevechten van man tot man.

c. 300 voor Christus: jonge Romeinse mannen vierden hun eerste scheerbeurt op feestjes met geschenken die de overgang naar volwassenheid symboliseren. Romeinse mannen gingen in aan het begin van de dag naar de kapper of hadden een inwonende bediende om zich te scheren. Romeinen laten hun baard groeien in tijden van rouw.

c. 50 voor Christus: Julius Caesar trok zijn baardharen met de hand uit en veel Romeinse mannen volgden hem.

c. 100 na Christus: Romeinse keizer Hadrian maakte de baard in heel Rome weer hip.

Baard Romeinen

SCHEREN EN GEZICHTSHAAR IN DE MODERNE GESCHIEDENIS

Middeleeuwen

Baarden gingen in en uit de mode, afhankelijk van de gewoonten van vooraanstaande mannen. De Engelse koning Hendrik VII was baardloos en Hendrik VIII droeg weer wel een baard. Veel leden van Franse royalty droegen ook baarden.

c. 1500: Veel protestanten lieten hun haar staan als demonstratie tegen het katholicisme (de meeste priesters waren gladgeschoren).

1770: Franse kapper Jean-Jacques Perret publiceerde -de kunst van het leren zichzelf te scheren- (La Pogonotomie). Het Perret-scheermes is uitgevonden als veiligheidsmaatregel met een houten beschermkap om het scheermes op zijn plaats te houden en diepe sneeen te voorkomen.

c. 1800: Stalen scheermessen waren zeer populair. Mannen moesten het lemmet tegen een leren of canvas riem wrijven, om de fijne metalen rand opnieuw uit te lijnen en eventuele corrosie vóór elke scheerbeurt te verwijderen.
De messen moesten ook periodiek worden geslepen dat vaak door een barbier werd uitgevoerd.

1895: King Camp Gillette vond het wegwerp scheermesje uit en begon deze te verkopen. De ontwikkeling van het verwisselbare scheermesje maakte hem tot miljonair.

King Camp Gillete eerste wegwerpscheermes
Het eerste wegwerpscheermesje

1928: Jacob Schick vond het elektrische scheermes uit.

1930: het Amerikaanse leger verbood baarden omdat ze de afdichting voor gasmaskers voorkomen.
Nog steeds mogen brandweermannen geen baard laten staan ivm de werking van zuurstofmaskers.

Heden

Amish mannen scheren totdat ze getrouwd zijn, en daarna nooit meer. Observante Joodse mannen volgen Leviticus 19:27 en verbieden hen om “de hoeken van de baard” te scheren.

Bij het Christelijk geloof zie je Jezus altijd met baard afgebeeld, net zoals veel heiligen. Bij het Joodse geloof zie je ook vaak mannen met baarden. Vooral de strengere gelovigen.
Omdat Mohammed wilde dat zijn moslims zich onderscheidden van ongelovige christenen en joden, beval hij hen “de snor kort te knippen en de baard te laten groeien.”

Hipsterbaard

hip met baard

Vrouwen worden tegenwoordig weer helemaal wild van baarden, zo blijkt uit recent onderzoek. En dan niet zomaar baarden, nee, hipsterbaarden. Volgens Daily Mail vinden vrouwen een volle baard het mooist.

51 procent van de ondervraagde vrouwen zegt een baard wel te kunnen waarderen. En wel 81 procent van de vrouwen is van mening dat een baard de mannelijkheid onderstreept. Twee op de drie vrouwen zou eerder met een bebaarde jongen op stap gaan dan met een vent met een blotebillengezicht.

De meeste mannen beslissen of ze zich willen scheren op basis van hun persoonlijke voorkeur, maar door het gemak van het hedendaagse scheren kiezen meer mannen ervoor om gladgeschoren te zijn.

Welke manieren om te scheren zijn er?

De meest bekende en gebruikte manier is die van het cartridge mes. Het bekende Gilette of Wilkinson scheermesje dat je na een keer of 4, 5 gebruiken weggooit.

Daarnaast heb je het Double Edge Safety Razor, die weer helemaal in opkomst is en het Straight Razor.

Naast deze handmatige manieren van scheren hebben we natuurlijk ook de tondeuse of het scheerapparaat.

Welke scheermethode kies ik voor mijn zoon?

Als je je zoon voor het eerst wil leren scheren kan je kiezen van een cartridge mes van Gilette. De Gilette Fusion ProGlide Power is daar bijvoorbeeld goed geschikt voor.

scheermes

Wanneer voor het eerst scheren?

Wellicht dat je zoon al op 6-jarige leeftijd vraagt of hij ook eens mag scheren, maar zodra je de donshaartjes op bovenlip, kin en kaak wat donkerder worden en je kind vind het zelf niet mooi staan, dan zou je samen voor het eerst kunnen gaan scheren.

Het is per kind verschillend wanneer dit moment aanbreekt is. Gezichtsbeharing begint te groeien tijdens de pubertijd of vlak erna. Voor de meeste jongens zal dit tussen de 10 en 15e jaar zijn.

Je zoon leren scheren

 1. Laat hem een douche nemen, of maak een handdoekje warm met warm water. Wil je het helemaal goed doen, leg dan een vochtige handdoek in de magnetron op 750Watt ongeveer 10 – 20 seconden
 2. Duw de handdoek tegen kin en kaak en houd zo 20 seconden vast.
 3. De haartjes zijn zachter geworden en de poriën staan open.
 4. Breng wat scheerschuim aan op je handen en smeer dit uit over het gebied wat je gaat scheren.
 5. Laat de wasbak vollopen met warm/heet water.
 6. Spoel het scheermes even af met warm water. je bent nu klaar om te beginnen. Scheer altijd met de groeirichting mee. Dit betekend voor de kaak en bovenlip van boven naar beneden, en voor de hals van beneden naar boven.
 7. Begin bij de bakkebaarden. Zet het mes recht tegen de slaap, en trek de huid daarboven iets naar boven. De huid komt hierdoor strak te staan en laat zich makkelijker scheren.
 8. Spoel na elke ‘streep’ die je zet het mes schoon in de wasbak.
 9. Bij het scheren van de bovenlip trek je je bovenlip naar binnen, je mond in. Hierdoor komt de huid strak te staan en laat zich makkelijker scheren.
 10. Voor de onder de onderlip kan je je lip ook naar binnen halen, of je tong achter je lip steken.
 11. Zodra je de kin en hals gaat scheren, steek dan je kin omhoog. Trek de huid strak en scheer van onder naar boven, met de haargroeirichting mee.

Als het goed is heb je een redelijke eerste scheerbeurt gehad! Vet!

Spoel je handen schoon en voel met je vingers waar er nog harde haartjes zitten. Het is normaal dat je nog een 2e scheerbeurt doet, en handig als je dan weet in welk gebied je nog even extra aandacht moet geven.

Herhaal vanaf stap 4.

Wat als je je gesneden hebt?

Credits Art of Manliness

Kleine sneetjes in het gezicht kunnen heel bloederig lijken. Door het schuim en water verspreid het rood zich al snel door de hele badkamer. Schrik niet van een sneetje, ook dit is normaal en zal je nog vaker gebeuren.

Probeer je scheerbeurt af te maken, waarbij je probeert geen bloed te morsen op kleding en handdoeken. 

Spoel je gezicht af met koud water. Hierdoor zullen je porien sluiten en het bloeden waarschijnlijk ook al minder worden. Dep de plekken zonder bloed droog met je handdoek.

Een klein wondje kun je eenvoudig stoppen door een klein stukje papier van een wc-rol af te scheuren en tegen het wondje te duwen.

Het papiertje zal blijven plakken. Het bloeden zal stoppen en na een paar minuten kan je het papiertje er voorzichtig af trekken.

Er zijn ook Aluin-pennen te koop waarmee je wondjes direct dicht krijgt.

Aftershave aanbrengen, als er alcohol in zit, zal zeker de eerste keer goed prikken, maar zorgt wel voor dat mannelijke gevoel. Voordeel is dat het ook het bloeden nog verder stopt.

Wat als je last van Acne hebt?

Acne is vervelend en scheren terwijl je daar last van hebt is niet fijn. Probeer voorzichtig om de acne heen te gaan en probeer nooit je acne weg te scheren. Je zult allemaal kleine wondjes maken met kleine littekentjes tot gevolg. Je acne kan er zelfs erger van worden.

Een scheerapparaat kan uitkomst bieden.

Scheren Acne
5/5 - (5 stemmen)
Parenting Done Right