Zakmes voor je kind?

5 minuten leestijd

Ik was 10 en smeekte mijn ouders al weken om een zakmes voor me te kopen. Alle andere jongens in de buurt hadden er al een. Wat ik ook probeerde, hoe lang ik ook zeurde, ik kreeg geen zakmes.

Mijn beste vriend had hetzelfde en we hadden het geluk dat zijn vader het wel een goed idee vond!
Met de auto naar de Dump in de grote stad en daar mochten we beide (op kosten van mijn vriend z’n vader!) een mes uitzoeken.

Wat een keuze! We waren er al snel over uit dat we beide hetzelfde mes wilden hebben. Gaan we voor een ouderwets mes met een houten handvat, zo’n Zwitserse met 100 tools erin een vlindermes of het Rambo mes?

De vader van mijn vriendje stuurde ons een beetje en na veel wikken en wegen, voelen en overleggen, kozen we voor een zeer scherp, groot mes met oranje kunststof handvat.

We spraken af dat we onze messen de eerste tijd alleen in het bijzijn van zijn vader mochten gebruiken en nooit mee naar school zouden nemen. Toen we goed overweg konden met het mes mocht het mee naar buiten en konden we het eindelijk gebruiken bij het hutten bouwen!

Ik ben altijd onder de indruk geweest van het mes en zal de ervaring van het uitzoeken en gebruiken van dat mes nooit vergeten. We waren trots op onze messen en de vader van mijn vriendje blijft altijd een held.

Zakmes voor je kind?

Wanneer geef je je kind zijn eerste zakmes? Is het überhaupt wel gepast voor een kind om een ​​zakmes te hebben? En zo ja, wat voor een? Hoe introduceer ik het?

Ik heb mezelf vaak gesneden met mijn mes. Het is een belangrijke les die teruggaat tot de tijd van de holbewoners die van vuursteen messen en bijlen maakten. Ik leerde dat messen gerespecteerd en enigszins gevreesd moesten worden. Ze kunnen je pijn doen en moeten als zodanig worden behandeld.

Voordat je je kind ongecontroleerd het bos in laat rennen met een mes in zn broekzak, moet je een paar afwegingen maken. Het komt erop neer dat je je kind al dan niet volwassen, respectvol en intelligent genoeg vindt om voor een potentieel gevaarlijke tool te zorgen. Neem wat tijd en observeer je kind, vooral hoe hij of zij reageert op andere kinderen. Groepsdruk kan leiden tot ongelukkige beslissingen.

Welke leeftijd?

De leeftijd waarop je je kind aan een zakmes introduceert, is geheel aan jou. Terugkijkend op hoe jong ik was, vind ik het niet schokkend. Zijn vader dacht duidelijk dat we er klaar voor waren en we kregen duidelijke regels voor het gebruik van het mes. Tegenwoordig hebben we kinderbestek waardoor kinderen al op zeer jonge leeftijd een mes leren gebruiken. Ook zijn er nu speciale zakmessen voor kinderen. Persoonlijk zou ik wachten tot de leeftijd van acht. Nog steeds jong genoeg om de magie van het toevertrouwd worden met je eigen persoonlijke ‘Excalibur’ te begrijpen en ervan te genieten.

Volwassen genoeg?

Ben jij volwassen genoeg om je kind een zakmes te geven? Een goede vraag om jezelf te stellen. Vanaf het begin moet je je kind laten weten dat je hem diep vertrouwt met iets belangrijks. Vanaf het begin, voordat je er een uitkiest of cadeau geeft, praat je eerst met hem. Vraag hem of ie weet wat een mes is.

Als ie antwoord met iets in de trant van ‘Het is een hulpmiddel’, dan is je kind er helemaal klaar voor. Als ze niet helemaal in staat zijn om te beseffen dat een mes een hulpmiddel is, dan zijn ze niet klaar voor een.

Wat vind jij? Laat onderaan een berichtje achter.

Wat zegt de wet?

Niet geheel onbelangrijk zijn er vanuit de wetgever een aantal regels opgesteld voor het kopen, hebben en bij je dragen van een mes. Uiteraard voldoen de messen hieronder aan die voorwaarden.

Messen zijn ingedeeld in categorien. Categorien 1 en 4 zijn verboden, dit zijn messen als stiletto’s, vlindermessen, zwaarden en sabels. Messen die niet onder categorie 1 of 4 vallen mag je bezitten en bij je dragen.

Bedenk voor als je naar het buitenland gaat dat messen die daar gekocht zijn soms niet toegestaan zijn in Nederland of andersom.

Wijze lessen voor jou en je kind

– Een (riem-)hoesje voor het zakmes voorkomt verlies uit broekzakken en verlengt levensduur van het mes.
– Roestvrijstalen messen zijn gemakkelijk te reinigen en te drogen te leggen.
– Je mag een mes nooit als wapen gebruiken. Ook niet om te dreigen, zelfs niet als grap.
– Beschadig niets (kras niet in tafels of stoelen)
– Beschadig niets levends (een boom of een dier)
– Als je je zakmes gebruikt zit of sta je stil en ben je niet met andere dingen bezig,
– Je snijdt van je af, en naar beneden, of naar je duim toe,
– Snij nooit naar een ander als die dichtbij is, houdt afstand,
– Leg je zakmes altijd weg op een veilige plaats en dichtgeklapt.

Welk zakmes voor mijn kind?

Er zijn zakmessen met 1001 functies waarvan er slechts 3 gebruikt worden. Zakmessen met zoveel functies zijn vaak heel gammel en zwaar en daarmee gevaarlijker dan recht-toe-recht-aan messen met minder opties.

Check bij het kiezen van een mes of het lemmet vergrendeld wordt na het uitklappen. Dit voorkomt het plotseling dichtklappen met vingers ertussen. Alle messen op deze pagina hebben deze ‘Lock-knife-functie’.

Ik raad ten zeerste een Zwitsers zakmes aan als het eerste mes voor een kind. Het is internationaal erkend als een mes van kwaliteit en heeft de standaard gezet voor alle andere zakmessen in de wereld van vandaag.

En er is een speciaal kinderzakmes van. Een gewoon zakmes zonder al te veel poespas. Een mes, opener, zaag, pincet en tandenstoker, zodat ze niet te dik zijn en goed in de hand liggen. De ‘My first Victorinox‘.

Het lemet zelf is wel gewoon scherp, want bij een bot mes gaan kinderen juist meer druk zetten met het risico juist sneller uit te schieten. Het mes klapt niet zomaar dicht en heeft een ronde punt zodat ze zichzelf niet kunnen prikken.

zakmes voor je kind

[dfrcs name=”My first Victorinox”]

Een ander leuk alternatief is de ‘My First Opinel‘.

Een van de reviews: Dit zakmes is ideaal voor scouting. Klapt goed in en uit en heeft een beveilig er op. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en goed scherp. Zeker aan te raden.

zakmes voor je kind

[dfrcs name=”Opinel No.07″]

4.6/5 - (5 stemmen)


Samenvatting
Zakmes voor je kind?
Titel
Zakmes voor je kind?
Omschrijving
Wanneer geef je je kind zijn eerste zakmes? Is het überhaupt wel gepast voor een kind om een ​​zakmes te hebben? En zo ja, wat voor een? Hoe introduceer ik het?  Ik heb mezelf vaak gesneden met mijn mes. Het is een belangrijke les die teruggaat tot de tijd van de holbewoners die van vuursteen messen en bijlen maakten.
Auteur
Publisher Naam
Kevin
Publisher Logo

1 gedachte over “Zakmes voor je kind?”

  1. Dit zijn messen voor de allerkleinste. ik ben op zoek naar een goed en veilig mes voor op scouting voor mijn zoon van 13. tips?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Parenting Done Right