Vliegtuigspotten met Kinderen

11 minuten leestijd

Op zoek naar een stoer uitje? Ga vliegtuigspotten met je kind!

Het geluid van de startende motor van een cesna, een grote boeing die over vliegt en als je geluk hebt een helicopter of zelfs een groep parachutisten.. vliegtuigspotten is gaaf!

Je kind zal onder de indruk zijn van je kennis over type vliegtuigen, hoeveel mensen er wel niet in passen en je uitleg over hoeveel PK’s de motor heeft.

We hebben een overzicht voor je gemaakt met de beste plekjes om met je kinderen vliegtuigen te spotten op de grote en regionale vliegvelden.

Met een beetje geluk heb jij zelfs een panoramadak in je auto en kan je op regenachtige dagen er ook lekker op uit. Vergeet niet je spiegelreflex mee te nemen en een verrekijker als je die hebt en als het zonnig is, is een zonnebril ook geen overbodige luxe.

Vliegtuigspotten is voor vele een serieuze hobby. Op veel van de vliegvelden is er rekening gehouden met spotters en soms zijn en goede faciliteiten aanwezig. Bij Rotterdam The Hageu Airport bijvoorbeeld heb je een mooi panoramadak op de luchthaven waar je ook een leuk souvenir kan kopen een biertje en een fristi kan drinken.

Ben je helemaal in een dolle bui? Voor +/-  EUR 180.- kan je zelf een proefles inclusief 2 passagiers maken in een Cesna.

Het overzicht met de beste plekjes om samen met je kinderen vliegtuigen te spotten op de grote en regionale vliegvelden

Schiphol – AMS

vliegtuigspotten met kinderen
credits Luchthaven Schiphol


Panoramadak Schiphol

Vanaf het panoramaterras op Schiphol heb je geweldig uitzicht over de platforms en vliegtuigen. De toegang is geheel gratis. Daarnaast zit bij het panoramaterras ook een prima restaurant waar je even lekker kan zitten. Zijn er even geen vliegtuigen die net landen of opstijgen? Op het terras staat een echte Fokker 100 waar je gratis in kan! Het interieur is speciaal omgebouwd tot een complete luchtvaartervaring. Je kunt in de cockpit kijken en zelfs de meldingen van verkeerstoren horen! Gaaf!

Openingstijden van het Panoramaterras

Het Panoramaterras is op de derde verdieping aan de publieke zijde. De trap en lift vind je tussen Vertrekhal 1 en 2. Volg eerst de borden ‘Vertrek 1 & 2’ en vervolgens ‘Panorama terrace’. Voor de zomerperiode en winterperiode gelden verschillende openingstijden:

In de zomerperiode is het Panoramaterras vanaf de laatste zondag in maart open van 07.00 uur tot 21.00 uur.

Van 1 oktober tot en met de laatste zaterdag in oktober is het Panoramaterras open van 08.00 uur tot 19.00 uur.

In de winterperiode, vanaf de laatste zondag in oktober is het Panoramaterras open van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Het Panoramaterras blijft gesloten bij slecht weer zoals storm, sneeuw en ijzel. Dit gebeurt vooral uit veiligheidsoverwegingen.

Update 08/09/2018: Vanwege een verbouwing zijn de restaurants Touch Down en Dakota’s, die grenzen aan het panoramaterras, momenteel gesloten. Mocht je graag naar een van deze restaurantjes gaan, check dan even onderaan deze pagina of de verbouwing al afgerond is.

Speurtocht

Bij Planes@Plaza en bij de informatiebalies op Schiphol Plaza kan je gratis een Dagje Schiphol-rugzakje ophalen! In de rugzak zit van alles wat je helpt in een superleuke speurtocht binnen in Schiphol. Hiermee krijg je echt een kijkje achter de schermen bij Schiphol.

Je vind de Planes@Plaza winkel in Schiphol Plaza en is sowieso een bezoekje waard. Voor de deur vind je namelijk een halve KLM-boeing! De cockpit staat er, een motor en een stuk van het landingsgestel.

De gigantische vliegtuigmotor is dé plek voor een onvergetelijke foto en je klautert zo de cockpit in waar je je kunt vergapen aan de onvoorstelbare hoeveelheid klokjes knopjes en metertjes waar een piloot mee te maken heeft.

In de winkel zelf vind je bouwpakketten voor miniatuurvliegtuigjes en crew tags van vliegtuigpersoneel en andere souveniertjes. Maar je moet hier ook zijn als je zeker weet dat je je kind blij maakt met een stewardessen outfitje of het stewardessen kwartetspel.

Lezerstip: Een goede plek bij Schiphol is de McDonalds naast de  Buitenveldertbaan. En om de echte grote vliegtuigen te zien:

De spottersplaats naast de Polderbaan. 


Houdt de Twitteraccount (@schiphol) in de gaten voor de laatste updates.

Adres: Evert van de Beekstraat 202, 1118 CP Schiphol

Eindhoven Airport – EIN

Op Eindhoven Airport kan je zowel civiele vliegtuigen spotten van Transavia en Ryanair maar misschien zijn de militaire vliegtuigen nog wel indrukwekkender. De Royal Netherlands Air Force (Koninklijke Luchtmacht) heeft namelijk een transport squadron gestationeerd op het militaire deel van het vliegveld met onder meer een C-130 en een KDC-10. Ook landen er regelmatig charters van de Koninklijke Luchtmacht.

Voor de liefhebbers van het vrachtvervoer door de lucht: er komen meerdere keren per week vluchten binnen van Aviacon Zitotrans met de Ilyushin Il-76. Af en toe komt er ook Antonov An-124 of Boeing 767 binnen.

Het is ontzettend leuk om op de eerste etage van Eindhoven Airport op het dakterras naar de vliegtuigen te gaan kijken. Het terras is te bereiken via het restaurant.

Spottersweg

Deze parkeerplaats aan de Spottersweg is de populairste en bekendste spottersplaats van Eindhoven Airport. Dat komt omdat vanaf hier een geheel vrij zicht wordt verkregen over de gehele luchthaven. Je kijkt recht op de centrale landingsbaan. Arriverende vliegtuigen komen recht over het parkeerterrein heen, waardoor je hier schitterende foto’s maakt. Vetrekkende vliegtuigen kunnen ook gefotografeerd worden, omdat ze bij vertrek op korte afstand de taxibaan opgaan.

ASL

Een tweede populaire plaats is te vinden naast de hangaar van ASL (voorheen Solid Air). ASL is een private jet charter. Belangrijk om te weten is dat het regelmatig voorkomt dat hier niets te zien is, omdat de privévliegtuigen in de hangaar staan of onderweg zijn. Het beste moment om hier te gaan kijken is in de avond. Dan staan er meestal wel enkele toestellen buiten. Met een beetje geluk zie je een BN’er of bekende voetballer uitstappen!

Adres: Luchthavenweg 25, 5657 EA Eindhoven

Groningen Airport Eelde – GRQ

Groningen Airport is een vliegveld voor de burgerluchtvaart gelegen nabij Eelde (provincie Drenthe), ten zuiden van de stad Groningen. Het is de grootste luchthaven van Noord-Nederland.
Het panoramaterras van Bites&Flights biedt u een mooi uitzicht over het platform en de start/landingsbaan. Openingstijden: Maandag t/m zondag van 10.00 uur – 18.00 uur.

Adres: Machlaan 14A, 9761 TK Eelde

Rotterdam The Hague Airport – RTM

Rotterdam The Hague Airport is na Eindhoven het grootste regionale vliegveld van Nederland. Het vliegveld ligt ten noorden van de stad Rotterdam.

De luchthaven ontstond in 1920, toen het veld bekend stond onder de naam vliegveld Waalhaven. Vanaf Waalhaven was een lijndienst beschikbaar naar Parijs en Londen. Tijdens de invasie van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog werd Waalhaven met de grond gelijk gemaakt. Na de oorlog werd het niet meer opgebouwd omdat er niet genoeg behoefte en geld was. In 1954 werd Luchthaven Zestienhoven aangelegd ter vervanging van vliegveld Waalhaven. Het vliegveld had destijds een baan van slechts 1300 meter die in 1966 naar de huidige lengte werd verlengd. Later is de naam Zestienhoven veranderd in Rotterdam Airport en daarna in Rotterdam The Hague Airport.

De beste plekken om hier te spotten zijn:

Brasserie Waalhaven: Terras en balkon met uitzicht op de startbaan. In het restaurant hoort u communicatie tussen vliegtuig en verkeerstoren met koptelefoons
Malpensabaan 33045 AL

vliegtuig spotten Rotterdam

Panoramaterras met een goed overzicht van de omgeving
Rotterdam Airportplein 60 3045 AP

Adres: Rotterdam Airportplein 60, 3045 AP Rotterdam

Maastricht Aachen Airport – MST

Maastricht Aachen Airport, vaak vliegveld Beek genoemd, wordt gebruikt voor charters, low-cost vluchten en vrachtvluchten.

Het vliegveld beschikt over één startbaan. Aan de westzijde ligt de terminal. Aan de oostzijde bevinden zich vliegscholen en onderhoudsdiensten.

Het luchthaventerras biedt uitzicht over de start en landingsbaan. De ingang naar het terras bevind zich bij het Tulip-Inn hotel Maastricht Aachen Airport en wordt duidelijk aangegeven.

Adres: Vliegveldweg 86, 6199 Maastricht-Airport

Lelystad Airport – EHLE

Lelystad is het drukste general aviation vliegveld in Nederland en is onderdeel van Schiphol Group. Het vliegveld wordt druk bezocht door turboprops, twinprops, helikopters, jets en klassieke toestellen. Het luchtvaartmuseum Aviodrome is op loopafstand van de terminal verwijderd.

Hoewel Lelystad Airport niet dezelfde bekendheid heeft als andere Nederlandse vliegvelden, is het vliegveld op de polder wel een erg aantrekkelijke luchthaven om vliegtuigen te spotten. Omdat er in Lelystad veel handel in vliegtuigen wordt gedreven, zijn er vaak mooie vliegtuigjes te zien. Ook zitten er verschillende vliegscholen, zoals de Martinair Flight Academy en AIS Flight Academy, en kun je helikopters spotten. Het bedrijf Heli Holland, bijvoorbeeld, leidt in Lelystad helikopterpiloten op en hier kun je dus ook het een en ander van zien.

Lelystad Airport heeft maar twee banen, waarvan een 2.400 meter lange baan van asfalt is en de ander en 430 meter lange baan van gras. Op deze laatste vliegen alleen kleine, lichte vliegtuigen bekend als MLA’s (Micro Light Aircrafts). Om uit te groeien tot een belangrijke luchthaven in Nederland heeft de Schiphol Group in 2015 toestemming gekregen om Lelystad Airport verder te ontwikkelen zodat het een aantal vluchten van Schiphol over kan nemen. Er staat dus nog het een en ander te gebeuren op deze luchthaven en vanaf 2019 moet het gaan dienen als vakantieluchthaven.

De landingsbanen

Om de vliegverkeer te spotten op baan 05 kun je het beste richting de Talingweg rijden. Hier zit je erg dicht bij het gras waar het vliegverkeer plaatsvindt. Om baan 23 te bekijken is de Larserweg een goede optie, deze ligt parallel aan de N302. Daarnaast kun je ook over de Emoeweg rijden om een glimp op te vangen van de taxiënde of geparkeerde vliegtuigen.

Aviodrome

Na het spotten van vliegtuigen kun je ook het luchtvaartmuseum Aviodrome bezoeken. Wanneer je parkeert bij de terminal kun je hier lopend naar toe om de enorme collectie vliegtuigen, satellieten, sondes en modules te bekijken. Ook is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen binnen enkele vliegtuigen, zodat je ook eens foto’s kan maken van de binnenkant.

Adres: Arendweg 7, 8218 PE Lelystad

Teuge – EHTE

Teuge Airport is gelegen in Gelderland ten noorden van het dorp Teuge, tussen Apeldoorn en Twello. Het vliegveld wordt veel gebruikt door General Aviation vliegtuigen, verder vinden er in de zomermaanden veel zweefvliegactiviteiten plaats en wordt er parachutegesprongen.

Grasveld met bankjes voor bezoekers. Vanaf deze plek heeft u een goed uitzicht op de taxibaan, het apron (parkeerplaats vliegtuigen) en de start- en landingsbaan 09-27

Adres: De Zanden 103, 7395 PG Teuge

Texel Airport – EHTX

Texel Airport is een vliegveld op de noordelijke helft van Texel ten oosten van De Koog. Het vliegveld behoort tot een van de drukste General Aviation vliegvelden in Nederland. Vooral in de zomer wordt het vliegveld veel bezocht door VFR-vliegers en parajumpers.

Bij het hoofdgebouw van Luchthaven Texel heeft u uitzicht op de taxiënde/ geparkeerde vliegtuigen. Verder bevindt zich hier een terras en het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel.

Adres: Postweg 120, 1795 JS De Cocksdorp

Gilze-rijen – GLZ

Vliegbasis Gilze-Rijen is een militair vliegveld gelegen in de gemeente Gilze-Rijen en bestaat al sinds 1910. Vliegbasis Gilze-Rijen beschikt over twee landingsbanen en diverse squadrons zijn gestationeerd op de vliegbasis. Er werken ruim 1500 personen op de vliegbasis, dit zijn zowel militairen als burgers. Het is gelegen tussen de kernen Gilze en Rijen en op korte afstand van de steden Tilburg en Breda. Vliegbasis Gilze-Rijen is ten noorden van de autosnelweg A58 gelegen. Met het openbaar vervoer kan Vliegbasis Gilze-Rijen ook worden bereikt. In de dorpskern Rijen is een NS-treinstation gesitueerd. Eventueel kan vanaf dit treinstation met de bus verder worden gereisd naar de vliegbasis. Onderstaand volgen de adres- en contactgegevens van Vliegbasis Gilze-Rijen:

Adres: Rijksweg 121, 5121 RD Rijen

Vliegbasis Volkel

In het Noord-Brabantse Volkel is ook een vliegbasis gelegen die dienst doet als één van de wisselende gastheren van de Luchtmachtdagen. Op vliegbasis Volkel werken circa 1500 personen. Volkel, wat toebehoort aan de gemeente Uden, is gelegen ten oosten van Uden en de autosnelweg A50. Reizigers met het openbaar vervoer zijn aangewezen op het busnetwerk, aangezien er in de nabije omgeving geen treinstation is. De adres- en contactgegevens van Vliegbasis Volkel zijn:

Adres: Zeelandsedijk 10a, 5408 ZW Volkel

Meenemen:

  • Camera
  • Kleedje/trapje
  • Verrekijker
  • Zonnebrillen

Weet jij nog een mooie spot? Een leuke foto om te delen? Laat hieronder een berichtje achter!

5/5 - (12 stemmen)

Plaats een reactie

Parenting Done Right