Vuur is magisch.. en mannen hebben door de eeuwen heen altijd deze magie beheerst. Ook al ben je niet zo vaak in de wilde natuur, met de juiste begeleiding kan het maken en aansteken van een veilig kampvuur een goede les zijn voor kinderen en het leren respecteren van vuur. Hoe dan ook, het is gewoon verdomde handig als je weet hoe je een kampvuurtje moet maken zonder aanmaakblokjes en altijd een gelegenheid om mooie nieuwe herinnering te maken.
Les 1. veiligheid boven alles
Voor elke leeftijd geld, veiligheid boven alles. Niet spelen rond het vuur, niet rennen, niets overgooien. Denk ook aan je kleding. die moet passen. Geen fleece trui, of anderszins makkelijk brandbare kleding. Ook de ondergrond is belangrijk. Zorg dat je rondom het kampvuur, zeg 1,5 meter, blaadjes en takken wegveegt die makkelijk vlam kunnen vatten.
Op deze afstand zet je ook je stoelen of houten balken neer en zet een emmer water vlakbij.
En mocht je stenen voor handen hebben dan is het altijd goed om een kleine omheining te maken rond je vuurplaats.
2. Hout verzamelen
Nu is het tijd om hout te verzamelen. Struin de omgeving af op zoek naar takken. Zelfs kleuters kunnen helpen hout te sprokkelen. We kunnen onderscheid maken tussen 3 soorten hout welke we nodig hebben voor een goed kampvuur.
1 Tondel. Heel kleine stukjes hout, soms niet groter dan een tandenstoker om van de eerste vonken vlammen te maken.
2. Aanmaakhout. Ongeveer vanaf de grote van een potlood, om het vuur goed aan te wakkeren.
3. Brandstof, alles vanaf 30 cm lang en de dikte van je pols.
Gebruik geen wasbenzine, spiritus of bijvoorbeeld zippo benzine. Dit is gevaarlijk en wordt gezien als valsspelen. Gebruik alleen een aansteker of beter lucifers om het vuur aan te maken. Wil je het ‘parenting done right’ goed doen, ga dan voor de magnesium stick.
Vermijd ook de oude krant, deze zorgt al snel voor lichte gloeiende deeltjes die door de wind ergens anders heenwaaien en kleine brandgaatjes maken je in kleding.
Een open deur, maar goed brandhout is droog. Test dit door stukken hout te breken. Je herkent droog hout wanneer je het hoort. Let ook op hars. Takken met hars kunnen voor ongewenst vuurwerk zorgen in je kampvuur.
Wil je meer weten over het kappen, hakken, stapelen en het in de fik steken van alle soorten hout, check dan zeker de bestseller De Man en het hout van Lars Mytting.
3. De basis leggen voor je kampvuur
Er zijn tal van manieren om een goede basis te leggen voor een veilig kampvuur. De een zweert bij een ‘tipi’ de ander bij een kruislings gestapelde berg met aanmaakhout.
Voor dit vuur, waarbij waarschijnlijk kinderen aanwezig zijn, is het van belang dat we volledig controle hebben over het vuur. We hebben geen haast (en geen wasbenzine) en willen klein beginnen.
Mijn favorite basis voor een kampvuur met kinderen is de “A” methode. Met deze methode combineer je de kracht van zowel vuur als de wind. Leg 2 stukken ‘brandstof’ plat op de grond in de vorm van een “V”. Plaats een derde stuk over de twee heen maak daarmee een hoofdletter “A”. Zorg dat de punt van de “A” in de richting van de wind wijst.
Zet nu stukjes aanmaakhout in een tipi het bovenste gedeelte van de A. Elk stuk staat dus diagonaal, in een rondje naar elkaar toe. Bovenop het aanmaak hout plaats je het tondel.
4. Fik erin!
Vanaf een jaar of 11, 12 zou je je kind veilig met lucifers kunnen leren omgaan. Zorg altijd voor toezicht als er met vuur gespeeld gaat worden. Vermijd de luciferboekjes, maar ga voor de stevige en langere keukenlucifers.
Leer kinderen lucifers altijd ‘van zich af’ te strijken. Zodra de lucifer aan staat hou je deze aan de onderkant van de tipi totdat deze vlam vat.
5. Vuurmanagement
Geen enkel kampvuur is compleet zonder enge verhalen te vertellen – en een goeie stok om in het vuur te porren. Zoek een stok van ongeveer een meter lang waarmee je hout wat uit het vuur valt weer terug kunt duwen. Let altijd op rood-gloeiende stukjes die opstijgen uit het vuur en leer dit ook aan de aanwezige kinderen. De meesten zullen vanzelf doven, maar degene die gloeiend en wel op de grond komen mogen platgestampt worden.
We zijn vaak gewend om het vuur flink op te stoken en er meer en meer hout op te gooien. Vandaag doen we dat anders. We willen volledige controle over het vuur en dit bereiken we alleen als we het vuur niet te hoog op stoken. Als je merkt dat de vlammen iets minder fel worden kan je van onderaf langzaam wat hout toevoegen.
6. Genieten
Haal je kids dichterbij en geniet van het moment. Bereid een spannend verhaal voor, of lees voor uit een boek. Haal die zak marshmallows tevoorschijn, rijg wat brooddeeg om een stok, ga voor knakworstjes op een stokje.. of staar lekker samen in het vuur. Kijk naar de sterrenhemel, luister naar de geluiden van de natuur. Het maakt niet uit, als je maar geniet.
7. Bedtijd
Het uitmaken van je kampvuur is misschien wel een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen. Gooi niet zomaar je emmer water over het vuur. Dit zal alleen maar voor hele grote dikke rookpluimen zorgen. maak in plaats daarvan het vuur zo plat mogelijke met je lang stok. vervolgens giet je langzaam water over alle gloeiende delen. Pas als je geen hitte meer voelt als je 5 centimeter boven de kooltjes voelt ben je klaar om naar bed te gaan.