fbpx

Zwangerschapsdiabetes of zwangerschapssuiker is een vorm van diabetes die vrouwen tijdens hun zwangerschap kunnen krijgen.

Een kleine 5% van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. In de meeste gevallen zijn de klachten en het risico op complicaties niet ernstig, maar in sommige gevallen kan het wel gevaarlijk zijn voor moeder en baby. Het is dus wel belangrijk om alert te zijn op de symptomen van zwangerschapssuiker.

Wat is zwangerschapssuiker?

Je bloedglucosespiegel stijgt als je koolhydraten binnenkrijgt. Koolhydraten zitten in bijvoorbeeld brood, pasta, aardappelen en suiker. Normaal gesproken vangt je lichaam die stijging op door insuline aan te maken.

Zoals je wellicht weet verandert er heel veel in de hormoonhuishouding van een vrouw tijdens de zwangerschap. Als de insuline niet effectief is of je vrouw er te weinig van aanmaakt spreken we van zwangerschapssuiker of zwangerschapsdiabetes. 

Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en verdwijnt na de bevallig vaak vanzelf.

Zwangerschapssuiker  openbaart zich meestal in de tweede helft van de zwangerschap, na de twintigste week. Zwangerschapsdiabetes is over het algemeen goed te behandelen en de klachten verdwijnen na de bevalling meestal weer vanzelf.

Symptomen

Vaak heeft een zwangere vrouw met zwangerschapsdiabetes weinig of geen klachten.

De signalen die er op kunnen wijzen dat je vrouw zwangerschapssuiker heeft zijn het vaker plassen en hebben van veel dorst.
De verloskundige kan vaststellen of de baarmoeder extreem groot is, je vrouw veel vruchtwater aanmaakt en de baby in verhouding groot is.
De baby is in verhouding erg groot

Gevolgen

Door zwangerschapssuiker groeit de baby harder dan normaal.

De baby maakt extra veel insuline aan, omdat ie te veel suiker binnenkrijgt. De insuline maakt dat de glucose omgezet wordt in vet. Het vet wordt opgeslagen waardoor de baby sneller groeit dan normaal. Hierdoor wordt de kans op vroeggeboorte weer groter en kunnen de longetjes niet goed ‘rijpen’. Met zo’n grote baby kan de bevalling weer langer duren en moeilijker zijn waarbij je een grotere kans op een keizersnee krijgt..

Zwangerschapssuiker leidt niet tot aangeboren afwijkingen.
Dit komt doordat de problemen met de glucosespiegel pas ontstaan nadat de organen van de baby al zijn gevormd.

Parenting Done Right