fbpx
12 minuten leestijd

Hier is hij dan, de top 10 met de aller gaafste Vader en Zoon activiteiten. 

Vaak worden er tips gevraagd voor activiteiten voor vader en zoon. Vanuit onze community hebben we een overzicht gemaakt van de activiteiten die iedere vader eens gedaan moet hebben met zijn zoon(s). Het mooie is dat veel van deze activiteiten niet eens een groot budget vragen, maar vaak wel blijvende herinneringen opleveren. 

Wat zijn de leukste vader zoon activiteiten? Dit zijn de leukste activiteiten.

 1. Slijm maken
 2. Naar de bios
 3. Zwemmen
 4. Lego bouwen
 5. Wandeling maken
 6. Samen racen met RC Speelgoed
 7. Slapen in de Buitenlucht
 8. Samen een Hut Bouwen
 9. Samen Terug naar de Tijd van de Dinosaurussen
 10. Karten
 11. (Zee)Vissen
 12. Naar de dierentuin
 13. Auto’s kijken
 14. Sportwedstrijd bezoeken
 15. Vliegtuigspotten

15. Slijm maken

activiteit Slijm maken

Het zelf maken van slijm is een echte hype geworden en volkomen begrijpelijk! Wat is het heerlijk om te kliederen en wat zijn ze trots als het lukt om een eigen slijm te maken.

Er zijn talloze filmpjes te vinden, met net zoveel recepten. De meeste recepten geven geen exacte hoeveelheden, dus hou er rekening mee dat het misschien niet perfect gaat de eerste keer. Maar.. des te groter is de lol als de slijm goed gelukt is! Dit filmpje (meer dan 1,6 miljoen keer bekeken!, kan je op weg helpen)

Een basis recept:

Ingrediënten:
Halve fles Kinderlijm (Wibra)
Lenzenvloeistoif (Action)
Baking Soda (Supermarkt)
Scheerschuim (Action)
Kleurstof / Glitters

Benodigdheden:
Bak of Kom
Oude kleren aan of een schort
Tafelkleed
Afsluitbaar bakje of potje om de slijm in te bewaren

14. Naar de (thuis)bios

Activiteit thuis bioscoop

De bioscoop is al even dicht, maar zodra het weer kan.. geniet ervan! Een toekomstige klassieker wil je samen op het grote scherm gezien hebben. Want misschien weet jij ook nog wel dat je Star Wars, Back to the Future, Ghostbusters, Jurassic Park of misschien Lord of the Rings in de bioscoop hebt gezien?

Nog even niet naar de bioscoop? Doe de gordijnen dicht, maak zelf popcorn en schuif de bank extra dicht voor de TV! Bij Pathe Thuis huur je de nieuwste films uit de bioscoop, zo op je eigen TV!

13. Zwemmen

12. Lego bouwen

11. Wandeling maken

10. Samen Racen met RC Speelgoed

via GIPHY

Racen met een RC (Radio Control of Radiografisch Bestuurbaar) is gaaf! Zowel voor vader als zoon. De auto’s vragen je volledige aandacht, want als je op de controller niet de baas bent, gaat je wagen er met maximaal 50 km/u vandoor. Ongeveer 20 cm volgepakt met technische snufjes, van frontspoiler tot bumper, met krachtige vierwielaandrijving, waardoor je RC de steilste hellingen aan kan, met olieschokdempers en ga zo maar door.

Bestuurbare auto’s zijn er in verschillende soorten en maten. Maar er zijn duidelijke verschillen tussen speelgoed en modelbouw auto’s. Voor iedere leeftijdscategorie is wel een geschikte RC te vinden.

De speelgoedversies zijn geschikt voor kinderen, gaan bij een botsing minder snel stuk, behalen geen hoge snelheden, het bereik is vaak beperkt tot een paar meter en er zijn vaak geen reserve onderdelen te koop. Daarentegen zijn de professionele RC auto’s van hoge kwaliteit en zijn alle onderdelen los te koop in een online shop.

Zoek een veld in de buurt, het liefst met wat heuvels en gaaaaaaaan! Succes verzekerd.

9. Slapen in de Buitenlucht met je Zoon

Slapen in de buitenlucht met je zoon

In Scandinavische landen weten ze het al heel lang: Buiten slapen is gezond! Ook nu ontdekken kinderdagverblijven in Nederland dat buiten slapen goed kan zijn voor onze kinderen. Jonge kinderen slapen dan tijdens hun middagdutje buiten omdat ze door het zonlicht meer vitamine D aanmaken. Ze hebben minder last van verkoudheid omdat de luchtkwaliteit buiten beter is dan binnen en slapen buiten rustiger, dieper en langer.

En buiten slapen is dus niet alleen voor stoere tieners!

Buiten slapen is voor baby’s een waardevolle kennismaking met de natuur. De afhankelijkheid van hun zintuigen maakt dat baby’s ruiken, horen, voelen, proeven en zien als de beste! En deze zintuigen worden buiten volop geprikkeld. 

Buiten hebben kinderen volop gelegenheid om te kijken naar de wolken, de blaadjes en te luisteren naar de geluiden van buiten. Ook maken ze kennis met veranderende weersomstandigheden: Het zonnetje op hun huidje en de wind over hun wangetjes.

Je kunt heel avontuurlijk meteen in het bos of aan een meer gaan liggen, maar begin gewoon veilig in de achtertuin. Zo kun je buiten lekker een slaappaleis bouwen met veel kussens en lakens.

Nog knusser wordt het met een kampvuur. Marshmallows aan een stokje en een gestemde gitaar erbij en je hebt de ultieme Kumbaya-beleving te pakken. Wedden dat je daarna slaapt als een roos? Lees hier ons artikel over hoe je een veilig kampvuur maakt.

8. Samen met je Zoon een Hut Bouwen

Samen met je Zoon een Hut Bouwen

Herfst of winter, voorjaar of zomer, kinderen bouwen altijd en overal hutten.  Wist je dat het bouwen van hutten ook nog eens ontzettend goed is voor de ontwikkeling van je kinderen?

Het ontwikkelen van de fantasie, respect voor autonomie, praten en uitleggen, sociale ontwikkeling, structureren, senitieve responsiviteit is slechts een kleine greep uit de enorme hoeveelheid ontwikkelgebieden die bij een kind gestimuleerd worden als ze, samen of alleen, een hut bouwen.

Wie denkt dat het bouwen van hutten alleen aan de kleintjes besteed is heeft het mis. Ook voor de oudere kinderen, dus vanaf de leeftijd van 9-12 jaar, is het bouwen van een hut interessant. Je kunt er dan wel eisen aan verbinden, of zelfs een huttenbouw-wedstrijd van maken met een vakkundige jury (jij als ouder, maar bijvoorbeeld ook een leerkracht op school die het met de klas doet), die de hutten beoordeeld op creativiteit en constructie.

Binnen een hut bouwen? 

Leg wat kleden en knijpers neer en ze gaan vanzelf aan de slag.
of koop stiekem een kant-en-klare tent.. 😛

Buiten een hut bouwen?
Lees hier meer tips in een handig .pdf boekje

7. Samen Terug naar de Tijd van de Dinosaurussen 

Samen Terug naar de Tijd van de Dinosaurussen

“We zouden eigenlijk een T. rex moeten hebben”

In de zomer van 2012 sprak directeur Edwin van Huis deze woorden voor het eerst uit. Maar waar haal je een Tyrannosaurus rex vandaan? En waar haal je het geld vandaan? Toch is het gelukt. Onderzoekers van Naturalis gingen op zoek in de Verenigde Staten. Uiteindelijk groeven ze het skelet in september 2013 op in Montana. Inmiddels zijn de botten zorgvuldig uitgegraven en geprepareerd. Op vrijdag 26 augustus kwam T. rex aan in Leiden, onder begeleiding van politie, paleontoloog Anne Schulp en bioloog Freek Vonk. De koningin der dinosauriërs, ruim 12 meter lang, 6000 kilo botten, spieren, klauwen en tanden, kun je nu ontmoeten in Naturalis.  Let wel, de rest van het museum is tot eind 2018 gesloten wegens verbouwing.

Update 24/6/2018: Historyland in Hellevoetsluis is ook een aanrader.
Naast heel veel gave dino replica’s op ware grootte hebben ze ook een echt mammoetskelet. Buiten vind je diverse gave dingen voor jongens..  een MIG straaljager van de Polen, een T54 tank van de Russen en oa. oude kanonnen van de piraten. Doen! Lees hier de top 5 dino uitjes.

6. Karten met je Zoon 

Karten met je Zoon

Karting is een sportieve manier om snelheid, behendigheid en spanning te combineren. Het is niet alleen leuk, maar ook erg toegankelijk, want een rijbewijs heb je niet nodig en de karts is makkelijk te besturen.

Voor alle kleine Senna, Vettel, Verstappen en Hamiltons in wording zijn er ook al mogelijkheden om te karten! 
De minimumleeftijd is vaak 7 of 8 jaar, maar nog belangrijker is de lengte. Om bij de rem- en gaspedalen te komen moet je kroost wel minimaal 1,30 zijn. Bij sommige kartbanen zit hier nog een klein verschil in, dus check dat nog even voordat je vertrekt. 

Deze karts zijn voorzien van alle denkbare comfort- en veiligheidsvoorzieningen zoals verstelbare stoelen, verstelbaar gas- en rempedaal, veiligheidsgordel, schijfremmen en stevige kunststof bumpers rondom. Natuurlijk ligt er ook beschermende kleding, een helm en een body- en neckprotector klaar. Veiligheid staat bij het karten immers voorop, en bij de jonge rijders helemaal.

Tijdens aparte kinderheats rijden kinderen alleen met elkaar op de baan. Wel zo veilig. Rij jij samen met je vriendjes en vriendinnetjes je eerste meters over het asfalt of heb je al eerder gekart? Let op: de snelste rijder is niet altijd de beste rijder. Tijdens de kinderheats gaat het vooral om de fun van het karten.

Lees hier meer over karten met kinderen.

5. (Zee)Vissen met je Zoon

Vissen met je zoon

Vissen staat ook hoog op het lijstje met de beste vader en zoon activiteiten. Ga met een bamboe hengeltje en wat brood naar de sloot die nooit ver weg is. Mocht je niets vangen, kun je altijd nog de eendjes voeren. 

Wanneer je zoon al wat ouder is kan je er voor kiezen om voor dag en dauw al een mooi plekje in de natuur op te zoeken. Het wordt extra speciaal wanneer jullie samen broodjes smeren en een bootje huren om samen te gaan vissen. Tijdens het vissen krijg je de kans om echte mannen onderwerpen bespreken, maar soms is spreken zilver.. Vergeet niet om een vispas aan te schaffen, die is in Nederland namelijk verplicht.

Als je het samen aandurft ga je op open zee vissen! Want echte mannen hebben zeebenen! (vergeet de pilletjes tegen zeeziekheid niet en rustig aan het de biertjes op de boot!) Het gehele jaar door wordt er op makreel, kabeljauw en platvis gevist. Heerlijk een dagje sportvissen op de Noordzee..  

Dit kan vanuit IJmuiden, Den Helder, Oostende, Scheveningen, ….. 

4. Naar de dierentuin met je Zoon

Naar de dierentuin met je Zoon

Nederland is rijk aan mooie en bijzondere dierenparken. De dierentuin maakt het ideale vader en zoon uitje.

Ga de big five bekijken, die grote krokodil of die enge vogelspin. Inmiddels kun je in Nederland zelfs Pandaberen zien en heeft Diergaarde Blijdorp een groot Oceanium en Vlindertuin.

Daarna lekker een patatje of een ijsje halen en natuurlijk een knuffel of stoere sleutelhanger zijn de souvenirwinkel.

3. Auto’s kijken met je Zoon

Auto's kijken met je Zoon

Wegdromen bij exclusieve modellen. Proefzitten in je volgende auto. Je laten meevoeren naar de toekomst door concept cars. Op de AutoRAI kan het allemaal. In bijna 120 jaar tijd is AutoRAI uitgegroeid tot een begrip en een bijzonder evenement waar velen naar uit kijken.

Onduidelijk is of de AutoRAI dit jaar doorgaat.. zo niet, ga naar de dichtstbijzijnde autodealer van je favoriete automerk!

2. Sportwedstrijd bezoeken met je Zoon

Sportwedstrijd bezoeken met je Zoon

Een uitverkocht stadion. Tienduizenden luid zingende fans. Een bezoek aan een (voetbal)wedstrijd staat hoog op de lijst van ultieme vader en zoon uitjes. Naast de wedstrijd zelf is het vaak ook mogelijk een rondleiding te boeken en soms zelfs een kijkje in de kleedkamers te nemen.

Wat dacht je van ‘El Clásico’ of iedere willekeurige wedstrijd in Engeland, Spanje of Italie..

Helaas zijn dergelijke reizen niet voor iedereen weggelegd, maar geen vrees. Ook een wedstrijd uit de Eredivisie,  eerste divisie, tweede divisie, derde divisie, enz enz.. is een mooie vader en zoon activiteit.

En uiteraard hoeft het geen voetbal te zijn. Iedere mooie wielerwedstrijd, schaatswedstrijd of marathon is een feestje om te bezoeken. En misschien is een wedstrijd van het plaatselijke 1e hockeyelftal nog wel het aller mooiste.  

1. Vliegtuigspotten met je Zoon

vliegtuigspotten met je zoon

Het geluid van de startende motor van een cesna, een grote boeing die over vliegt en als je geluk hebt een helicopter of zelfs een groep parachutisten.. vliegtuigspotten is gaaf!

Je kind zal onder de indruk zijn van je kennis over de verschillende type vliegtuigen, hoeveel mensen er wel niet in passen en je uitleg over hoeveel PK’s de motor heeft.

Vliegtuigspotten is voor vele een serieuze hobby. Op veel van de vliegvelden is er dan ook rekening gehouden met spotters en soms zijn er zelf goede faciliteiten aanwezig voor kleine(re) kinderen.

We hebben een overzicht voor je gemaakt met de beste plekjes om met je kinderen vliegtuigen te spotten op de grote en regionale vliegvelden. Lees hier verder

Welke activiteit ontbreekt volgens jou in deze top 10? Laat het weten in de Community.

Parenting Done Right