Vader en Dochter Activiteiten

9 minuten leestijd

Hier is hij dan, de lijst met de allerleukste Vader en Dochter activiteiten.

Het zijn activiteiten die iedere vader eens gedaan moet hebben met zijn dochter(s) en het mooie is dat veel van deze activiteiten niet eens een groot budget vragen, maar vaak wel blijvende herinneringen opleveren. 

We delen de activiteiten in naar de volgende categorieën

0-4 jaar, 5-12 jaar, 13-16 en (jong)volwassenen

Wat zijn de leukste vader dochter activiteiten? Dit zijn de leukste activiteiten voor 0-4 jaar.

Wat zijn de leukste vader dochter activiteiten? Dit zijn de leukste activiteiten voor 5-12 jaar.

Wat zijn de leukste vader dochter activiteiten? Dit zijn de leukste activiteiten voor 13-16 jaar.

  • Prank call opa en oma en zet een gek stemmetje op
  • Naar het voetbalstadion
  • Een ouderwets spelletje spelen
  • Ga naar het terras, bekijk mensen en verzin samen verhalen over die personen
  • Verf of customize kleding
  • Karten
  • Oude films kijken

Wat zijn de leukste vader dochter activiteiten? Dit zijn de leukste activiteiten voor (jong)volwassenen.

Naar de Kinderboerderij met je Dochter

Naar de kinderboerderij met je dochter

Meiden zijn dol op dieren! Stap op de fiets en ga naar de kinderboerderij, er is er vast een dichtbij. Vaak zijn er geiten, pony’s, kippen en misschien wel een varkentje. Zo leuk om de diertjes uit de voorleesboekjes in het echt te zien!

Vergeet niet om wat muntgeld mee te nemen om wat dierenvoer te kunnen kopen. Is er geen dierenboerderij dichtbij, dan misschien wel een paardenmanege? Mens & dier vinden het heel leuk als je gewoon even komt kijken en de paarden wilt aaien. 

Een Poppenhuis Maken met je Dochter

vader en dochter activiteiten knutselen

Samen een doos ophalen in de supermarkt of een schoenendoos pakken van de Zalando die je nog niet bij het vuilnis hebt gegooid en dan knutselen maar! Met een mes (een echte ‘papa klus’) kan je ramen en deuren maken in de doos en met verf, gekleurd papier en folders maak je er een mooi huis van.

Is jouw dochter geen poppenkind? Ook de favoriete knuffel heeft een huis nodig of wanneer je er een paar poortjes in snijdt en er punten boven schrijft kan je er een hele leuke knikkerbaan van maken waar je nog uren plezier van kan hebben!

Karten met je Dochter

Karten vader en dochter activiteiten

Ben je op zoek naar uitdagende activiteiten om te ondernemen met je dochter? Ga samen naar de kartbaan!

De minimumleeftijd is vaak 7 of 8 jaar, maar nog belangrijker is de lengte. Om bij de rem- en gaspedalen te komen moet je kroost wel minimaal 1 meter 30 zijn. Bij sommige kartbanen zit hier nog een klein verschil in, dus check dat nog even voordat je vertrekt.

De kinderkarts zijn voorzien van alle denkbare comfort- en veiligheidsvoorzieningen zoals verstelbare stoelen, verstelbaar gas- en rempedaal, veiligheidsgordel, schijfremmen en stevige kunststof bumpers rondom. Natuurlijk ligt er ook beschermende kleding, een helm en een body- en neckprotector klaar. Veiligheid staat bij het karten immers voorop en bij de jonge rijders helemaal. 

Hier vind je een overzichtje met de gaafste kindvriendelijke kartbanen in Nederland

Oude platen luisteren met je Dochter

vader en dochter activiteiten lp luisteren

Leve Vinyl

Cd’s worden steeds minder verkocht, maar de LP juist des te meer. Men gaat weer massaal aan het vinyl. Er openen zelfs nieuwe platenzaken.

Niet alle vaders die dit lezen zullen zelf zijn opgegroeid met vinyl, des te meer reden om een platenspeler aan te schaffen en enkele van de hits uit je jeugd op vinyl te zoeken en deze samen met je dochter te luisteren.

Vertel haar verhalen over hoe haar moeder eruit zag, welke kleren ze droeg en hoe jullie samen op deze muziek dansten.. 

Ook de nieuwste hits uit Frozen zijn op Vinyl verkrijgbaar! 

De Natuur verkennen met je Dochter

vader en dochter activiteiten buiten spelen natuur

Buiten is altijd iets te beleven. Ga kikkerdril vangen, slakken zoeken of kijken naar de lammetjes in de wei. De frisse lucht is heerlijk. Ga je graag samen met je dochter naar buiten? geef haar op voor OERRR.  

Natuurmonumenten wil kinderen en hun ouders stimuleren om vaker naar buiten te gaan. Lekker buiten spelen, fantaseren, klimmen, klauteren en knutselen. Daar worden kinderen blij van. Aan de hand van de uitdagende kaarten van OERRR kunnen kinderen de natuur volop ontdekken.

Samen koken met je Dochter

Vader en Dochter activiteiten koken en bakken

Als je dochter al iets ouder is, kan je samen misschien een mooie maaltijd op tafel zetten. Pak eens een van die kookboeken van de plank die er al zo lang liggen en laat haar een recept uitzoeken. Hoe moeilijk ook. En ga dat maken.

Samen naar de slager of visboer, groenteboer, kookwinkel en supermarkt en heerlijk uren rommelen in de keuken.

Of ga je voor zoet!?

Zelfgebakken koekjes, cupcakes of een taart versieren met marsepein, glazuur of snoep. Bakken is een feest! De meeste kinderen zijn gek op zoet en knoeien en kliederen is toegestaan. Kijk hier voor vrolijke bakrecepten. 

Rolschaatsen met je Dochter

vader en dochter activiteiten rolschaatsen

Met een paar hippe rolschaatsen maakte je helemaal de blitz in de jaren 80. Meiden vinden rolschaatsen nog steeds onweerstaanbaar. Voor meiden vanaf een jaar of 3 zijn er rolschaatsen verkrijgbaar oa. bij Bol.com. Vergeet niet de knie- en elleboogbeschermers en helm. Voor papa.

Naar het Theater of Circus met je Dochter

vader en dochter activiteiten theater

Is jouw dochter een echte dramaqueen? Meiden zijn dol op verkleden, zingen voor de spiegel met een haarborstel Met een dikke laag make-up op.

Ga met je dochter naar een mooie productie in Carre of neem je kleine meid mee naar een van kindershows in een theater bij jou in de buurt.

Staat je dochter zelf op het podium? Bereid je dan maar goed voor, misschien heeft ze je nog nodig op het podium! Net als Daderina!

Buiten slapen of survivallen met je Dochter

vader en dochter activiteiten buiten slapen

In Scandinavische landen weten ze het al heel lang: Buiten slapen is gezond! Ook in het noorden van Nederland sliepen kinderen in het begin van de vorige eeuw vaak buiten. Jonge kinderen slapen dan tijdens hun middagdutje buiten omdat ze door het zonlicht meer vitamine D aanmaken. Ze hebben minder last van verkoudheid omdat de luchtkwaliteit buiten beter is dan binnen en slapen buiten rustiger, dieper en langer.

En buiten slapen is dus niet alleen voor stoere tieners!

Buiten slapen is voor baby’s een waardevolle kennismaking met de natuur. De afhankelijkheid van hun zintuigen maakt dat baby’s ruiken, horen, voelen, proeven en zien als de beste! En deze zintuigen worden buiten volop geprikkeld. 

Buiten hebben kinderen volop gelegenheid om te kijken naar de wolken, de blaadjes en te luisteren naar de geluiden van buiten. Ook maken ze kennis met veranderende weersomstandigheden: Het zonnetje op hun huidje en de wind over hun wangetjes.

Je kunt heel avontuurlijk meteen in het bos of aan een meer gaan liggen, maar begin gewoon veilig in de achtertuin. Zo kun je buiten lekker een slaappaleis bouwen met veel kussens en lakens.

Nog knusser wordt het met een kampvuur. Marshmallows aan een stokje en een gestemde gitaar erbij en je hebt de ultieme Kumbaya-beleving te pakken. Wedden dat je daarna slaapt als een roos?

Sporten met je Dochter

Probeer samen eens de mud master race!

Leg die Barbiepoppen maar aan de kant, want wie als vader een goede relatie wil opbouwen met zijn dochter, kan maar beter met haar gaan sporten.

Volgens onderzoekers van de Baylor Universiteit in Texas versterken gemeenschappelijke activiteiten (waarvan sport in het bijzonder) de familieband veel harder dan een eenvoudige vader-dochterconversatie.

Aan een grote groep vaders en dochters werd gevraagd een cruciaal moment op te schrijven waarop de relatie met hun dochter of papa een drastische verandering onderging. De dochters waren allemaal minstens 22 jaar oud, terwijl de leeftijd van de papa’s lag tussen 45 en 70 jaar. Onder de deelnemers zaten ook adoptie- en stiefkinderen.

Momenten die de dochters het meest waren bijgebleven, hadden vooral betrekking op gemeenschappelijke activiteiten. De momenten waarop ze samen gingen sporten, werken of op vakantie gingen, waren hun het meest bijgebleven.

Tijdens die activiteiten voelden ze zich erg close met hun vader. Bij sport in het bijzonder kregen ze immers de kans om alle vaderlijke aandacht naar zich toe te trekken.

Ga dus samen hardlopen, zwemmen, voetballen, fietsen, tennissen, badmintonnen, paardrijden, judo-en, karaten, klimmen, worstelen, roeien, schermen, schieten, skien, squashen of zeilen.

Wat is jouw favoriet en hoort in dit rijtje? Laat een berichtje achter.

4.9/5 - (11 stemmen)
Parenting Done Right