Samen naar de Barbier

5 minuten leestijd

Samen naar de barbier.. en dus: alleen voor de jongens

De een kiest voor die kennis die thuis voor een paar euro komt knippen, de ander voor de damessalon in het winkelcentrum waar ze ook wel kinderen knippen.. maar als je samen met je zoon echt goed voor de dag wilt komen… ga je samen naar de barbier.

 

Inmiddels telt Nederland zo’n 40 strictly-for-men barbershops.

De opkomst van de barbiers is onderdeel van een trend die feitelijk al langere tijd gaande is: we zijn op zoek naar nostalgie en authenticiteit.

Samen naar de barbier

 

Barbiershop Schorem is het levende bewijs hiervan

Barbiershop Schorem is zonder twijfel de bekendste barbier en is daarmee een goed voorbeeld.
De zaak heeft een duidelijke nostalgische inslag. Ze zetten de barbier weer neer als een ambachtsman, wat feitelijk haaks staat op de snelheid en commerciële belangen die je in een normale kapsalon ziet. Daar wordt geschoven met mensen en moeten zo veel mogelijk klanten op een dag geknipt worden.’ Bij Schorem laten ze je gerust buiten wachten als de zaak vol zit of als de perfecte coup nog net niet helemaal perfect is.

Dat is dan ook meteen het tweede punt wat de barbiershop zo fijn maakt: er is een hoge mate van persoonlijke aandacht. Voor iedere klant wordt zeker drie kwartier vrijgemaakt en je krijgt een biertje of een glas whisky en je zoon een alcoholvrij biertje of glaasje ranja.

Ook buiten de winkel wordt de klant niet vergeten. Op social media wordt dagelijks over het reilen en zeilen van de winkel en de barbiers gepost, worden vragen van klanten beantwoord en word je uitgenodigd om een keer in hun opleidingsshop The Old School plaats te nemen, zodat de nieuwe barbiers ook het oude ambacht leren. Waar eigenaar Bertus dagelijks zo’n drie uur aan kwijt is.

 

Mannelijkheid

Schorem herwaardeerd mannelijkheid. Vrouwen zijn in de winkel ten strengste verboden. Bij Schorem is de leus dat de man maar door drie andere mannen mag worden aangeraakt: zijn dokter, zijn kleermaker en zijn barbier.

Op deze manier probeert Schorem een doelgroep aan te spreken in een samenleving waar de man steeds meer op de vrouw is gaan lijken. Dit is de tegenbeweging: op een humoristische manier – honden zijn namelijk wel gewenst – doet Schorem het tegenovergestelde en beantwoordt de roep om mannelijkheid. Waar je als vrouw omkomt in de beauty- en verwendagen kon je als man nergens heen. Maar nu kun je met je zoon dus samen naar de Barbier.

De barbiershop is een combinatie van ambachtelijkheid, nostalgie en hedendaagse hipheid. De barbiers bij Schorem zijn allemaal gekleed in een traditioneel kostuum met dito witte kappersjas, maar tegelijk dragen ze een baard of snor en zijn ze bedekt onder de tatoeages.

Daarnaast is de muziek die aanstaat geen commerciële radiozender maar heel gemêleerd, van rockabilly, country en punk tot blues en jazz. ‘s Middags wordt er ook harde muziek gedraaid, zoals metal, psychobilly en hardcore. In de leesmap vind je hier dus geen Beau Monde of Privé, maar de Playboy en FHM.

Samen naar de Barbier is daarmee een indrukwekkende totaalervaring voor zowel vader als zoon.
Doen dus.

 


 

Schorem Haarsnijder & Barbier

Samen naar de barbier

Volgens de Britse krant The Telegraph is Schorem Haarsnijder & Barbier een van de beste barbiers van de wereld.  Mannen van over de hele wereld komen naar de barbier aan de Nieuwe Binnenweg om zich een nieuw kapsel te laten aanmeten.  Het succes ligt mede in het feit dat de kappers heel simpel te werk gaan. Je kan bij de mannen van Schorem maar uit twaalf verschillende haarstijlen kiezen.

Ook het detail van de winkel doet het goed. De vintage meubels en oude kasten geven de juiste sfeer, alsof je zo uit een ouderwetse barber komt lopen
Adres: Nieuwe Binnenweg 104, Rotterdam
Zonder afspraak

 

Herenkapsalon Eric, Leiden

Samen naar de barbier

De mannen van Schorem zeggen:
„Als we één favoriete barbershop in Nederland mogen noemen, dan is het die van Eric in Leiden. Erics zaakje is zoals een echte barbershop moet zijn, zonder poespas, gewoon goed. Hij werkt nog steeds met heel veel plezier in zijn eentje en is een van de meest bescheiden en aardige mensen die we kennen.”
Adres: Ketelboetersteeg 29, Leiden
Zonder afspraak

Barber, Amsterdam

Samen naar de Barbier

Barber in Amsterdam staat volledig in het teken van luxe, verzorging en ontspanning. Een authentieke straight razor shave scheerbeurt is wat je hier te wachten staat, uiteraard met de beste verzorgingsproducten. Deze kun je hier ook overigens ook kopen in de shop. Er hangt een echte old school vibe en je wordt verwelkomd met een kop koffie of, indien gewenst, een glas bier of whisky. Heerlijk, man zijn.
Adres: Binnen Oranjestraat 24, Amsterdam
Op afspraak

 

Jan Heideman Meesterbarbier, Haarlem

Samen naar de Barbier

Als je op zoek bent naar een complete ervaring, dan word je in Haarlem bediend door Jan Heideman, de Meesterbarbier. Echt vakmanschap, net als vroeger, met complete verzorgingen in een sfeervolle ambiance. Waar veel barbiers de nadruk leggen op de ruige kant van het ‘man zijn’, staat Jan Heideman Meesterbarbier volledig in het teken van klassieke pampering. Je kunt terecht voor een knipbeurt, snelle scheer- of trimbeurt of een volledige verzorging op de traditionele manier.
Adres: Spaarnwouderstraat 72, Haarlem
Op afspraak

 

De Meesterbarbier, Tilburg

Samen naar de Barbier

Dat het met het vakmanschap van De Meesterbarbier in Tilburg wel goed zit, blijkt uit een recensie van De Baard: ‘Het eerste wat me opvalt in vergelijking met andere barbershops, is zijn techniek. Hier is overduidelijk iemand aan het werk die de schaar en de tondeuse al wat langer hanteert. Toch een geruststellende gedachte als je iemand de verantwoordelijkheid geeft over hoe je gezicht er straks uit komt te zien.‘ Hier durven wij dan ook gerust in de stoel plaats te nemen. Wél na het maken van een afspraak.
Adres: Spoorlaan 318, Tilburg
Op afspraak

 

Barbershop Pappas, Utrecht

Samen naar de Barbier

Barbershop Pappas in Utrecht is een authentieke, no nonsense vintage barbier. In de shop hangt de sfeer van vervlogen tijden. Het houten interieur staat vol met sfeervolle oude foto’s en ook het meubilair neemt je mee terug naar de hoogtijdagen van de barbier, die gelukkig weer helemaal terug is.
Adres: Voorstraat 106, Utrecht
Op afspraak

 

Mis je nog een geknipte Barbier in dit rijtje? Laat het hieronder weten!

Rate this post

Plaats een reactie

Parenting Done Right