Moeten vaders wel stoeien met dochters? Ja.

4 minuten leestijd

Stoeien is goed voor ze en de voordelen zijn enorm voor zowel jongens als meisjes.

Ik hield als kind van stoeien met mijn broers en soms ook met mijn kleine zusje. En die liefde voor het stoeien probeer ik nu over te brengen aan mijn zoon en dochter.

Soms hoor je dat vaders van dochters weigeren om met hun kleine meisje te stoeien – of moeders die verbieden dat hun dochter worstelt met papa – omdat ze, nou ja, meisjes zijn en hij een man is. Stoeien wordt vaak beschouwd als een jongensding. Dat is het niet.

Wanneer meisjes worstelen

Ten eerste, als een meisje met haar vader aan het worstelen is, krijgt ze een fysieke training. Of dat zou tenminste zo moeten zijn. (Als ze niet huilt van het lachen en probeert op adem te komen tussen het gegiechel, dan moet je het nivo misschien een beetje opvoeren.) Ze leert ook veel van wat haar lichaam kan =  coördinatie en balans ontwikkelen.

Op zoek naar andere activiteiten die je met je dochter kan doen? Bekijk onze lijst met leukste vader/dochter activiteiten.

Maar de voordelen zijn niet alleen fysiek. Door met je te stoeien, moet je meisje creatief nadenken over hoe ze op je afkomt. Ze moet je ook in de gaten houden. Ze moet naar je gezicht kijken en je uitdrukking lezen, wat haar emotionele intelligentie versterkt.

Er is ook een voordeel voor vaders. Terwijl je worstelt met je dochter in de buurt, worden beide strijders overspoeld met een hormoon genaamd oxytocine. Dit is het hormoon dat hechting en emotionele nabijheid bevordert. En dat is alleen maar goed voor je relatie.

Een opmerking over veiligheid

Lets get ready to rumble! Maar denk eraan: Wat de veiligheid betreft, is het belangrijk dat vaders goed letten op de nek en het hoofd van hun dochter. Ze zijn een zwaar en buiten proportie, wat kan leiden tot een aantal vervelende verwondingen. Je kunt dit helpen verzachten door haar in te schrijven voor een vechtsportles waar ze leert hoe je op een minder schadelijke manier kan vallen. Probeer haar ook niet aan haar armen of benen rond te slingeren. Die kleine gewrichten zijn nog steeds in ontwikkeling en dingen kunnen vrij gemakkelijk uit de hand lopen.

7 Voordelen van Stoeien

In mijn onderzoek naar stoeien werden een aantal thema’s steeds benoemd door de experts. Hier zijn zeven zeer goede redenen om te stoeien.

  1. Fitheid. Je kind werkt hard terwijl hij/zij je probeert te beklimmen en omver te gooien. Ze werken ook aan balans en coördinatie. Dus als ze niet grommen en zwaar ademen tussen het gegiechel, dan moet je het tempo misschien opvoeren. Misschien kunnen ze ooit hun vader neerhalen.
  2. Hechting. Terwijl je rond tuimelt met je kind, geeft de nabijheid en fysieke activiteit ieders favoriete opvoedhormoon vrij:  oxytocine. Deze chemische stof versterkt gevoelens van hechting en nabijheid. Het betekent dat als je kind dichtbij genoeg komt om een knuffel te krijgen, jullie allebei emotioneel dichter bij elkaar komen.
  3. Impulscontrole. Kinderen die te wild komen aanstormen, zullen snel leren dat papa daar niet in mee gaat. Uiteindelijk leren ze hoe ze hun stoten moeten plaatsen, wat betekent dat ze hun sterke instincten moeten beheersen om het beste uit een potje stoeien te halen.
  4. Risico’s inschatten. Terwijl uw kind leert hoe ze hun lichaam kunnen gebruiken in een schijngevecht met jou, leren ze ook hoe ze risico’s moeten inschatten. Als een grote sterke vent als jij ze rond kan slingeren zonder dat het eindigt in tranen, leert hen dat niet alles een groot risico vormt.
  5. Verhoogde intelligentie. Geen grapje. Een paar potjes stoeien met papa doet kinderhersenen oplichten met groeiende neuronen. Die groei is vooral actief in de hippocampus die verantwoordelijk is voor zaken als logica, leren en geheugen.
  6. Ethiek. Je bent een grote sterke kerel. Je kind heeft je eerder dingen zien optillen, openen en verplaatsen die voor hen onvoorstelbaar zijn. Dus terwijl je stoeit en speelt, waarbij je je kracht doseert, beginnen ze te begrijpen wat het betekent om op een ethische, gecontroleerde manier te spelen. In plaats van mensen alleen maar overal dwars doorheen te gaan.
  7. Sociale en emotionele intelligentie. Je kind moet niet alleen uitzoeken hoe ze je neerhalen, ze moeten je ook ‘lezen’ om te bepalen wat je volgende zet zal zijn en besluiten hoe ze zullen reageren. Ze kijken naar je lichaamstaal en gezicht om aanwijzingen te krijgen. Ze zien ook hoe ze zelf in het spel passen. 
5/5 - (1 stemmen)
Parenting Done Right