Kennisbank helpcentrum
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een hydrofiele luier?

Voor de zwangerschap van je vrouw had je er nog nooit van gehoord en nu hoor je het de komende jaren elke dag. hydrofiele luier. Hy-dro-fie-le luier. Wat de f? Wat zijn het waar heb je ze voor nodig?

Waarom Hydrofiele luiers geen luiers zijn

Hydrofiele luiers zijn geen luiers. Het zijn dunne, zachte doeken van soepel katoen die goed vocht absorberen en snel drogen. Vroeger werden ze ook wel gebruikt als luier met een overbroekje, maar sinds de uitvinding van pampers doet niemand dat meer. Je kunt ze dus ook hydrofiele doek noemen.

Hydro = water

Fiel = Afgeleid van het Griekse filein (“houden van”) 

Een standaard hydrofiele doek is wit, vierkant en zo’n 70×70 cm.  

Kopen, heel veel kopen

Hydrofiele doeken staan op elke babyuitzetlijst. Het advies luidt meestal om er zes tot twaalf te kopen, al zul je merken dat het ook niet erg is om er twintig (of meer) te hebben. Je kunt ze overal kopen, van de Hema tot Babypark. Ze hoeven niet duur te zijn: een hydrofiele doek heb je al vanaf één euro. Ze zijn lichtgewicht, waardoor je ze makkelijk kunt meenemen, en je kunt ze tot op negentig graden wassen en ze zijn razendsnel droog.

Wassen voor gebruik

Als je een hydrofiele luier uit de verpakking haalt, voelt ie ruw aan en neemt ie weinig water op. Was ze daarom altijd voor gebruik, daardoor worden ze zachter en krimpen ze een beetje. Hoe vaker je ze wast, hoe zachter ze worden.

hydrofiele luier

Waarvoor gebruik je hydrofiele luiers?

Eigenlijk kan de vraag beter luiden: waarvoor gebruik je ze niet? Hydrofiele doeken zijn multifunctioneel. De mogelijkheden:

Zijn je hydrofiele doeken een beetje versleten of gebruik je ze niet meer omdat je kindje groter is geworden? Het zijn het altijd nog ideale poetsdoeken voor de motor of auto!

  • Afdrogen: na het badje kun je een hydrofiele doek gebruiken om je baby af te drogen. Een hydrofiele luier is zacht en dus kun je het tere babyhuidje er goed mee afdrogen. Doordat de doeken zo dun zijn, kun je ook oortjes, vingertjes, teentjes en tussen de huidplooien goed afdrogen.
  • Voor in de autostoel: wanneer je auto in de zon heeft gestaan, kun je een hydrofiele doek in het autostoeltje leggen. Dat zit aangenamer dan de warme stof van het stoeltje. Ook kun je de doek standaard in het stoeltje laten liggen als je kind veel spuugt of knoeit: een hydrofiele doek is makkelijker te wassen dan de stof van een autostoel.
  • Om mee in te bakeren: hydrofiele doeken zijn warmtedoorlatend en daarmee geschikt om je kind mee in te bakeren. Gebruik hier een extra grote hydrofiele doek voor.
  • Poetsdoek: voor vieze mondjes, handjes, voetjes, vlekken op kleding, etc.
  • Slabber: tegen de tijd dat je kindje vast voedsel gaat eten, kun je de hydrofiele luier als slabbertje gebruiken. Vouw de doek in een driehoek en knoop de uiteinden om je baby’s nek. Zo bescherm je de kleding van je baby (enigszins) tegen rondvliegende pap en hapjes.
  • Opvangen lekkende melk: geef je vrouw borstvoeding, leg dan een hydrofiele doek onder de borst tijdens het voeden of kolven. Zo vang je druppels op.
  • Spuugdoek: als je kleding je lief is, leg je een hydrofiele doek op je schouder, zodat je baby veilig een boer kan laten na zijn voeding.
  • Een schone ondergrond: als je je baby onderweg moet verschonen (in de auto, op een bank, op een verschoonkussen in een winkel of café), heb je aan een hydrofiele doek altijd een schone ondergrond.
  • In de wieg: span een hydrofiele luier om het hoofdeinde van het matrasje. Zo hoef je niet elke keer het hoeslaken te wassen als je baby wat melk teruggeeft.
  • In de kinderwagen: net zoals de hydrofiele doek het matras in de wieg beschermt, bescherm je ook het matras in de kinderwagen.
  • Op de commode: met een hydrofiele luier bescherm je het aankleedkussen en hoef je de kussenhoes niet elke keer te wassen na een ongelukje tijdens het verschonen of een ontzettend vieze luier.
  • Als dekentje: om je baby onder te laten slapen op een warme dag.
  • Als bescherming tegen de zon of regen: zeker aan het eind van de dag kan de zon recht de kinderwagen in schijnen. Je kunt dan een hydrofiele doek (half) over de kap van de wagen hangen. Ook handig als het opeens gaat regenen. Kies zeker bij hoge temperaturen liever voor een parasol: met een doek over de kinderwagen kan je baby het al snel te warm krijgen.
  • Als bescherming tegen prikkels: als je baby in de kinderwagen moeilijk in slaap komt door alle prikkels om hem heen, kun je de doek over de kap van de wagen leggen. Blijf hierbij wederom goed letten op de temperatuur van je kind.
  • Speelkleed: je neemt hydrofiele luiers makkelijk mee en ze zijn uitgevouwen groot genoeg om op te liggen in het park of op het strand.
Inhoudsopgave
Parenting Done Right