fbpx
3 minuten leestijd

Vorig week ging het Dilemma op Donderdag over thuiswerken. Via een poll koos 72% ervoor om tot laat door te werken en 28% past op de kinderen terwijl hij thuis aan het werk is. 

Als je fijn thuis zit te werken, kun je soms de tijd vergeten en langer doorgaan. Blijf er wel scherp op dat dit niet te vaak gebeurt. Het is belangrijk dat je een goede balans houdt tussen tijd voor werk en privé. 
En werk je een dag thuis, zorg dan dat je geen afleidingen hebt die je van je werk houden. Zo krijg jij je werk gedaan en krijg je geen scheve gezichten van collega’s. Doe je tussendoor iets voor jezelf, haal de werkuren dan op een ander moment in. Ook voor thuiswerken is het uitgangspunt bij de meeste bedrijven dat je werkt tussen 07.00-21.00u. 

Tips om werk en privé gescheiden te houden
Eén van de factoren die jouw thuiswerk-succes kan maken of breken, is de mate waarin je erin slaagt werk en privé gescheiden te houden. We geven je daarom vijf tips hoe jij bij thuiswerken privé en werk gescheiden kunt houden:

 1. Richt een thuiskantoor in
  Heb je nog geen eigen werkplek ingericht, maar klus je aan de keukentafel? Maak er dan werk van om één van de kamers in je huis tot jouw thuiskantoor om te bouwen. Lukt dat niet, dan zou je er bijvoorbeeld een hoekje in jouw slaapkamer aan kunnen wijden. Schaf een comfortabele bureaustoel aan en maak er een plek van waar jij prettig kunt werken. 
   
 2. Sluit de deur
  Idealiter richt je één van de kamers in huis in als jouw thuiskantoor en sluit je de deur achter je als je ‘naar je werk’ gaat. Zo word je minder snel afgeleid door wat er in de rest van je huis afspeelt en zo zullen je huisgenoten je minder snel storen. 

 3. Werk op vaste tijden
  Misschien wel dé sleutel tot productiviteit bij thuiswerken, is er een vast tijdstip voor te ‘blokken’. Tijdens die periode denk je even niet aan huishoudelijke taken of jouw hobby’s, maar ben je exclusief met je werk bezig. 

 4. Ontdek jouw tijdverspillers
  Ook al heb je de bovenstaande tips toegepast, dan nog kan het zijn dat je niet zo productief bent als je zou willen. Probeer dan vast te stellen wat jou afleidt. Is het lawaai in huis, zet dan een koptelefoon op. Merk je dat je toch stiekem veel tijd kwijt ben aan je gezin, maak dan duidelijke afspraken over wat jouw werkuren zijn waarin ze je niet mogen storen.

 5. Werk met een ‘to do’-lijst
  Met een to do-lijst houd je de zaken bij die je absoluut gedaan wilt krijgen. Met elk vinkje groeit jouw tevredenheid en trots, waardoor je extra gemotiveerd bent om het hele lijstje af te werken. Het beste moment om zo’n takenlijstje te maken is de avond vóór je thuiswerkdag. Door jouw verplichtingen uit jouw hoofd te halen en op papier te zetten, kun je ze ‘s nachts vergeten.

Werk jij vaak thuis en hoe bevalt dat?

Rate this post
Parenting Done Right