Claim de Badkamer & Scheer als een Man

7 minuten leestijd

Mannen moeten van tijd tot tijd ook aan zichzelf denken..  en je hoeft geen vader te zijn om eens uit volle borst te roepen, “ik claim de badkamer en scheer als een man!”

Een eerste scheerervaring

Toen ik op de middelbare school zat, kreeg ik -eindelijk- een beetje baardgroei. Mijn moeder kocht een Gillette Mach 3 voor me, die “the best a man can get“ was.

Mannelijk als ik me voelde en blij met het gemak dat de Mach3 mij bood, gebruikte ik dat scheermes de volgende 20 jaar. Elke zoveel weken gooide ik er voor EUR 25.- nieuwe cartridges in. Aan het begin was het scheren nog spannend. Snij ik me niet en wat gebeurd er als ik tegen de haargroei richting in scheer? Ondertussen werden de mesjes duurder en duurder..

Het leuke van het scheren ging er vanaf en als ik geen klanten hoefde te spreken op het werk of een uitje met mijn vrouw had, sloeg ik het scheren steeds vaker over. 

Even terug ontdekte ik het Double Edge scheermes. Ik was gefascineerd door al het enthousiasme van de gebruikers en ontdekte een hele community van Double Edge fanatiekelingen op Youtube, zoals Geofatboy hier.

De stap om het dan maar eens te proberen was best groot. Een instap model kostte al gauw 80.- en dan moest je ook nog een kwast, zeep, mesjes en een bakje hebben. Na enkele dagen filmpjes kijken en het internet afstruinen had ik mezelf overtuigd. Dit moest ik proberen.

De huidige cartridgescheermessen zijn eigenlijk een evolutie van het krabbertje. Jaren geleden waren barbiers de ‘scheerapparaten’ en deden dat met een knipmes. Met de komst van het Safety Razor konden mannen zich thuis gaan scheren – het was veiliger en gemakkelijker dan het knipmes. Vandaar de naam “Safety razor“.

Nadat mijn eerste bestelling bij Jackz.nl binnen was ging ik aan de slag. Cartridge-scheren vereist geen speciale training, maar verkeerd gebruik van DE scheermessen kan een bloederig geheel worden. Nog maar een paar youtube filmpjes kijken en voorzichtig aan de slag.. Heel voorzichtig.

Nu 2 jaar later wil ik niet anders en kan ik het iedereen aanraden, wat ik dan ook doe bij deze.

De Safety Razor

Bij het scheren met een cartridge mes ga je vaak voor gemak en snelheid. Hier hoort dan scheerschuim uit een bus bij wat je even snel met je vingers op je gezicht smeert. Mes afspoelen onder de stromende kraan en klaar in 2 minuten.

Voor het scheren met een Safety Razor nemen we de tijd. Zeker de eerste (leer)periode. Maakt er een uitgebreid ritueel van. Claim de badkamer en scheer als een man!

Wat heb je nodig bij een Safety Razor?

Zodra je er in gaat verdiepen kom je tot de conclusie dat er een ruime keuze is in Safety Razors. Kort, Lang, Licht, Zwaar, Zilver, Goud en ga zo maar door. 

Safety Razor handvat

Kies er eentje die je aanspreekt, ik heb gekozen voor het klassieke model van Muhle.

Safety Razor Double Edge Scheermes handvat

Mesje

Afhankelijk van je huidtype, normaal of gevoelig en baardgroei, licht tot zwaar en gewenste scherpte heb je keuze uit diverse verschillende mesjes.

Mijn advies is om gewoon wat losse pakjes te bestellen en te proberen. Alleen zo ga je het fijnste mesje voor jou ontdekken. 

Scherp Scheermesje Double Edge

Scheerkom of mok of schaal

We stoppen dus met het gebruik van scheerschuim uit een bus. We gaan onze eigen zeep opkloppen tot een mooie toef scheerzeep. Dit doen we in een handzaam kommetje. 

scheerkom scheermok scheerschaal

Scheerzeep

Net als veel van de andere producten die je gebruikt bij het scheren met een Safety Razor is ook de keuze voor een zeep helemaal afhankelijk van je eigen wensen. De ene zeep is klassiek geparfumeerd, de ander ongeparfumeerd. 

Hoe te scheren met een Safety Razor?

  • Neem een douche. Het warme water maakt je baard en snorharen zachter.
  • Maak je borstel nat. Dit verzacht ook de haren van je borstel. Het gebruik van een goede borstel zal de scheerervaring absoluut verbeteren.  (dassenhaar is de beste keuze – iedere das is goed, maar de Silver Tip is superieur). De borstel helpt om de baardhaartjes rechtop te zetten, wat een betere en gladdere scheerbeurt betekent.
  • Schud een deel van het water uit de borstel. Gebruik de vochtige borstel om je scheerzeep in te schuimen. Laat de borstelharen je gezicht masseren terwijl je het schuim in cirkelvormige bewegingen aanbrengt. Als je zeep verandert in slagroom, ben je op de goede weg.
  • Maak de eerste streep met je scheermes. Houd de hoek op ongeveer 30 graden.
  • Trek recht naar beneden. Oefen geen druk uit – laat het gewicht van het handvat daar voor zorgen.
  • Repeat.

Zelf heb ik veel filmpjes gekeken voordat ik begon aan een Safety Razor. Vooral Geofatboy maakt goede duidelijke instructievideo’s. 

How to shave door Geofatboy

Afhankelijk van je huidtype en baardgroei raad ik je aan om 1 keer te scheren met de groeirichting van je baard mee, 1 keer horizontaal en een derde keer tegen de groeirichting in voor een perfecte gladheid.

Eventueel kan je daarna je handen nog nat maken en voelen waar je nog een haartje moet kortwieken.

Mijn scheerervaring

Het veiligheidsscheermes is als een maatpak. Elke keer dat ik mijn DE gebruik, is een ervaring. Een scheerbeurt is een ontspannen ritueel geworden en je bent oprecht blij met je gladde kaak. Elke keer weer.

Als je het ook wilt gaan proberen: het gebruik van een Safety Razor kost meer tijd; vooral in het begin. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is DE-scheren nauwelijks langzamer dan het gebruik van de oude hack-en-slash-cartridges.

Voordelen en nadelen van Double Edges Razors

Ik moet toegeven dat Gilette niet waardeloos is. Ze zijn gemakkelijk en veilig. Nu heb ik geen volle baard, maar ik begrijp dat de Safety Razor niet ideaal is om een hele volle stugge baard van een paar dagen mee te scheren. Dan zou je eerst een tondeuse kunnen gebruiken of een cartridge mes, waarna je echt glad scheert met een DE. 

Cartridge messen zijn makkelijk in gebruik, maar daar betaal je dan ook voor. Voor acht Mach3 Turbo-cartridges betaalt je EUR 14,50 Voor datzelfde geld heb je ook 100 Derby Extra-mesjes voor je DE mes.

Meestal gebruiken mensen die scheren met Gilette scheerschuim uit een bus – bah – dat spul kan je poriën verstoppen en het smeert nauwelijks. Scheerzeep is veel goedkoper en beter voor je huid.

Zoals met alle dingen, kun je, als je het beste van het beste wilt, zoveel betalen als je wilt: alleen handgrepen kunnen EUR 160 kosten en ik heb scheerzeep van EUR 55.- gezien. Verdiep je in de opties en kies wat bij jou past.

Respecteer het Safety Razor

Double Edge Safety Razor Tattoo

Double Edge scheermessen zijn niet voor iedereen: net zoals een dag hard werken, tot je enkels in de modder, stenen sjouwen en deuren open houden voor mooie vrouwen niet voor iedereen is. Scheren met een DE scheermes kost meer tijd en moeite, maar het rendement is goud waard. Je kaak is nog nooit zo glad geweest.

Heb je het helemaal onder de knie? Dan kan je straks ook je zoon leren scheren.

Wat is jouw favoriete scheerkit? Gillete Mach3 of heb je ook ervaringen met een double edge-scheermes?
5/5 - (3 stemmen)
Parenting Done Right