32 van de beste tips en adviezen voor aanstaande en vaders

13 minuten leestijd

Je wordt vader! 😀 bizar.. wie had dat ooit verwacht.. jij.. vader?! Grote kans dat het toch even schrikken is. Gepland of ongepland, als het verlossende woord daar is… “je wordt vader”.. moeten we allemaal even slikken. Maar vrees niet, deze tips voor aanstaande en jonge vaders gaan je op weg helpen. 

Een ding dat we je meteen willen laten weten, is dat elke baby (en vrouw) uniek en anders is op zijn/haar eigen manier. Er is geen ultieme gids over hoe je een vader kunt zijn, omdat iedereen een ander beeld heeft van hoe de ideale vader er uitziet. Het doel van deze lijst met tips is om als voorbeeld te dienen van wat in het verleden voor sommigen van ons heeft gewerkt. Probeer niet om alles op deze lijst religieus af te vinken, maar pak die dingen eruit die voor jou kunnen werken. 

Laten we deze lijst met tips voor nieuwe vaders beginnen met een video die 8 geweldige tips behandelt. Blijf dan lezen voor nog een heleboel meer.

1. Start op tijd met je onderzoek!

Als je deze lijst met tips voor aanstaande vaders leest, ben je goed begonnen. Als je een aanstaande vader bent, zijn er veel geweldige bronnen om jezelf voor te bereiden op het verzorgen van je baby. Robin van Vadermagazine heeft een lijst samengesteld met de beste podcasts voor vaders om je op weg te helpen.

Als je meer van het type “Ik moet enorme hoeveelheden informatie lezen om me veilig te voelen” bent, bekijk dan onze lijst met boeken voor vaders.

2. Kom rustig het eerste trimester door en lees meer over wat er allemaal komt kijken bij een zwangerschap.

Dit is een zeer delicate tijd in de zwangerschap. Het is het beste om het plaatsen van berichten op sociale media over het nieuws nog even uit te stellen en je in plaats daarvan te concentreren op je eerste afspraken met een verloskundige of het bekijken van de gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen voor zwangerschap (Opvoeden.nl). Als je diep wilt gaan, hebben ze deze week per week een gids voor zwangerschap voor vaders gepubliceerd (fathercraft.com).

Dit is een goed moment om te beginnen met het verzamelen van informatie en het doen van vooronderzoek naar een paar dingen. 

3. Waar geef je je geld aan uit?

Baby’s zijn duur en elke cent waard als je geld uitgeeft aan de juiste dingen. De belangrijkste dingen waar je in moet investeren zijn: EAT, SLEEP, POOP, REPEAT. Oh en het (veilig) verplaatsen van je baby. Je kunt onze essentials hier bekijken.

4. Wees er voor je vrouw

Als je vrouw zwanger is, kan je als aanstaande vader het gevoel krijgen dat je nog niet veel kunt doen om deel uit te maken van dit hele baby-gebeuren. 

De eerste stap is het doorlopen van het eerste trimester. Je zult tijdens dit proces veel over elkaar leren en het kan uiteindelijk je relatie veranderen. Het is oké en gebruikelijk dat dynamieken veranderen, maar het is ook belangrijk om op elkaar afgestemd te blijven terwijl je door deze veranderingen gaat.

Onthoud dat je vrouw in deze tijd veel doormaakt. Wees er dus voor haar. Ga tot het uiterste. Geef een voetmassage. Verras haar met iets leuks.

5. Slaap!

Je kunt nu maar beter elke minuutje slaap pakken die je kunt, want je nachten zullen er niet gemakkelijker op worden als de nieuwe baby arriveert.

Slaap is zonder twijfel een van de belangrijkste dingen die je als aanstaande ouder onder de knie moet krijgen. Er zijn manieren om gezonde slaapschema’s voor je baby te vinden en we hebben zelfs een cursus voor gevonden op de website: Slaapschema.

6. Werk aan je dad-jokes repetoire

Vadergrappen zijn voor sommigen vanzelfsprekend, maar voor anderen niet. Niemand hoeft te weten als je om middernacht door een site met vadergrappen bladert. Maak je geen zorgen, we zullen het niemand vertellen. Weet je een goeie? Laat het ons weten!

7. Bespreek of jullie borstvoeding willen geven

Borstvoeding geven is niet vanzelfsprekend. Als je adopteert of er te weinig moedermelk wordt aangemaakt, dan ben je aangewezen op babyvoeding of kunstvoeding. Zelfs als borstvoeding wel een optie is, is het iets dat je met je vrouw moet bespreken.

8. Bereid je voor op het schoonmaken van je baby

Je baby schoonhouden is je baby gezond houden. Luiers, toetendoekjes, billendoekjes en hydrofiele luiers zijn allemaal dingen die we hebben getest. Heel veel. Je kunt een kijkje nemen bij de producten die wij het leukst vinden op onze essentiële lijst.

9. Bereid je voor op het verplaatsen van je baby

Je zult je baby mee moeten nemen. Daar ontkom je niet aan. Het veilig verplaatsen van je kostbare lading is dan ook iets waar je in moet investering. We hebben een paar eigen aanbevelingen die je ze hier kan bekijken: Top 3 autostoelen.

10. Dingen waar je je geen zorgen om moet maken

We hebben ook een lijst met dingen die je niet moet kopen. Alles wat samen slapen bevordert, een overvloedige hoeveelheid speelgoed en babyproofspullen. 

We hebben (noodgedwongen) uitgebreid onderzoek gedaan naar veilige slaapgewoonten, en een belangrijk onderdeel daarvan is het vrijhouden van de wieg van alles wat je baby kan bedekken. 

Wat speelgoed en babyproofspullen betreft: die heb je voorlopig niet nodig. Baby’s kruipen of spelen meestal niet met speelgoed. Ze zijn vooral blij als ze worden vastgehouden of lekker liggen en naar gezichten kunnen kijken!

11. Vol gas door het tweede trimester

Je hebt het tweede trimester gehaald, hoera! Dit is de tijd dat de meesten stellen gaan vertellen dat ze een kindje verwachten. Het is een goed idee om je meer te verdiepen in dingen zoals kinderopvang en kinderartsen – deze dingen zullen langer duren dan je denkt, dus begin op tijd met je oriënteren.

12. Begin met gezonde gewoonten

Gewoonten hebben tijd nodig om op te bouwen en gezond zijn als nieuwe vader kan erg belangrijk zijn voor je baby. Hoe gezonder je bent, hoe meer energie je aan je baby kunt besteden. Je hoeft niet veganistisch te worden en drie dagen per week om 5 uur ‘s ochtends te beginnen met sporten met een fitnessgroep. Dat is waanzin. Doe wel kleine dingen waar je je goed bij voelt. Eet gezond, drink wat minder pils. Zorg voor jezelf en je vrouw, want die kleine dingen zul je op een dag aan je kinderen doorgegeven. Gezonde kinderen zijn gelukkige kinderen.

13. Deel verantwoordelijkheden en verdeel dingen

Een fijne vader zijn begint al ver voordat het kind is geboren. Geef je vrouw nog wat extra aandacht en help haar met de kleine dingen.

Het verdelen van taken kan je helpen je meer betrokken te voelen en je op het juiste spoor te krijgen om de komende pak ‘m beet 20 jaar samen te zorgen voor je kroost terwijl je nu wacht op de grote dag.

14. Lees wat je vrouw doorstuurt en overweeg een online ouderschapsles

Je vrouw blijft waarschijnlijk ook laat op met het lezen over hoe je moeder moet worden. Als ze je dingen doorstuurt, lees het dan! Op dezelfde pagina zitten als het gaat om voorbereiding is een goed idee. Stuur ook eens iets naar haar om te lezen! En hoewel dit blog geweldig is, zijn er ook online ouderschapslessen of videocursussen om vaardigheden, kennis, uitrusting en nog veel meer te leren.

15. Ga mee naar de doktersafspraken met je vrouw

We hebben allemaal een volle agenda, maar probeer om de doktersafspraken in de aanloop naar de geboorte te halen. Zo betuig je steun aan je vrouw en je leert ook veel over het proces door naar de afspraken te gaan. 

16. Time-out! Je bent halverwege deze lijst.

Neem even de tijd voor jezelf. Het is makkelijk om overweldigd te raken bij het voorbereiden op de komst van je baby, dus blijf relaxed en zorg ervoor dat je contact opneemt met vrienden of professionals als je ondersteuning nodig hebt. Als je niet weet waar je terecht kunt, reageer dan in onze nieuwe online community voor vaders.

17. Voel en luister naar je baby

Regelmatig even je hand op haar buik leggen om de kleine te voelen draaien of schoppen Of met zo’n toeter (of een app) het hardje snel horen kloppen.. magisch. Ook mag je praten of zingen voor je ongeboren kind. Waar jij je goed bij voelt. 

18. Oefen de ‘nootjes shuffle’

Ken je dat.. die vaders die pinda’s in hun hand hebben en heen en weer schudden? Ja, begin maar vast met oefenen want om onverklaarbare redenen doen alle vaders dat. blijkbaar.

19. Lees meer over je vaardigheden voor het maken van foto’s / video’s

Je zult ongetwijfeld duizend foto’s en video’s van je baby maken. Je zult vaker zeggen ‘wat gaat het snel he’ en het wordt moeilijk om je te herinneren hoe je 8-jarige was met 8 maanden. Je zult er geen spijt krijgen van een goed gevulde foto- en videobibliotheek! 

Maar.. het is ook belangrijk om in het moment te leven en de apparaten af en toe neer te leggen om de ervaring zo veel mogelijk op te snuiven. 

PS. Denk aan VVS en film met je telefoon horizontaal!

20. Ga voor het laatst met z’n 2-en op reis.

Maak nog een reis met alleen je vrouw voordat de baby er is. Binnenkort zal het allemaal alleen maar om de baby draaien. 

Stel het niet te lang uit, want vliegen wordt vanaf week 35 van de zwangerschap afgeraden.

 uit te kijken, en je verdient het om nog een laatste partner-only reis te hebben voor een tijdje waar je als stel wat QT kunt doorbrengen. Als je dat niet kunt, maak je dan geen zorgen, grootouders en babysitters zullen er in de toekomst zijn, maar het eerste kleine beetje met je pasgeborene is wanneer je thuis zou moeten zijn. 

21. Grote schoonmaak

Het krijgen van een baby betekent op zijn minst het veranderen van je slaapgewoonten (ook wel minder slaap genoemd). Wanneer je minder slaap hebt, worden dingen om je heen moeilijker, dus het hebben van een georganiseerde leefruimte kan dagelijkse taken vergemakkelijken. Als je georganiseerd bent, vermijd je driftbuien halverwege de dag wanneer je op zoek bent naar die verdomde monitoreenheid of favoriete thuisploeg die je hebt gezworen dat je zojuist op de salontafel hebt geplaatst (hoewel laten we eerlijk zijn dat je vrouw waarschijnlijk het kussen heeft verborgen).

Organisatie vereist het opbouwen van goede gewoonten en goede gewoonten beginnen vroeg.

22. Verzamel nutteloze kennis

Een van de schoonheden van het vaderschap is het gebruik van nutteloze trivia uit je leven op een bepaald moment om je kind op een dag te misleiden. De “hoe weet je dat eigenlijk”‘s zijn het helemaal waard. Freakonomics

23. Het derde trimester doorkomen.

Het begint nu echt te worden. Je bent met meer dan tweederde door de zwangerschapsfase heen en de uitgerekende datum nadert snel. Dit is een goed moment om te beginnen met het hameren op de kleine details en het afdrukken van checklists voor wanneer de baby wordt geboren. Doe ‘future you’ een plezier en doe nu het harde werk.

24. Bespreek de saaie maar belangrijke details

Zaken als ziektekostenverzekeringen, levensverzekeringen, testamenten, werkgeversvoordelen en certificaten zijn allemaal dingen die de moeite waard zijn om aandacht aan te besteden. Bespreken wat je voor elk van deze items met je partner gaat doen, kan een sleur zijn, maar dit kan een hoop gedoe besparen. Je wilt niets aannemen met verzekeringsmaatschappijen, het is gewoon geen goede gewoonte.

Zoek uit hoe je plan eruit zal zien zodra je er een baby aan toevoegt, dan kun je andere stukken van je financiële taart dienovereenkomstig aanpassen. Plannen en op de hoogte blijven van dingen is uitputtend, maar door te plannen en te bespreken, zal het het gemakkelijker maken. Het moeilijkste deel is beginnen. Nogmaals, onze checklist voor de geboorte heeft een aantal goede gespreksstarters om ervoor te zorgen dat je op dezelfde pagina zit met je partner.

25. Wat voor vader wil je zijn?

Ons advies voor kersverse vaders is om hierover een gesprek met jezelf te voeren. Denk na over je eigen jeugd. Wat wil je doen waarvan je denkt dat je ouders het goed hebben gedaan? Welke dingen ga je veranderen? Een geweldige vader zijn is iets waar je controle over hebt, dus kies je ervoor om die rol op je te nemen? Neem dit serieus, maar niet zo serieus dat je jezelf in paniek brengt. Vergeet niet dat als je het soort man bent dat deze blogpost leest, dit betekent dat je erom geeft. Dat is een enorme voorsprong.

26. Vluchtkoffer.. ook voor jou!

Dingen zoals telefoonopladers, kleding voor jou, leesvoer, cafeïne (ziekenhuiskoffie zuigt), snacks, camera, een lijst met namen en een comfortabel kussen zijn allemaal geweldige dingen om mee te nemen naar het ziekenhuis. 

27. Houd je checklists bij de hand

Heb je checklists? Wij wel! Kijk hier eens naar – we hebben er een over het voorbereiden van je kinderkamer (met een grote verrassing erin over waar je baby zou moeten slapen), een uitgebreide checklist voor pre-geboortebereidheid en een essentiële uitrusting voor pasgeborenen en baby’s. We houden erg van checklists. Fathercraft Checklists.

28. Je baby is geboren! Ga nu naar huis!

Cheers! Kom nu uit dat ziekenhuis en ga naar huis naar je babyklare huishouden. Zorg er dus voor dat je rook- en koolmonoxidemelders, brandblussers en een veilige slaapomgeving voor je baby hebt geregeld. 

Een veilige slaapomgeving voor je baby is in de kamer waarin jullie zelf slapen (maar dus NIET in hetzelfde bed).

29. Babypraat is mannelijk

Kom maar op met de babypraatstem! Koetschi koetschi. Waarschijnlijk gaat dit een stuk natuurlijker dan je had verwacht. In het begin voelt het wat ongemakkelijk, maar vrees niet, binnen de kortste keren brabbel je er op los met je kind.

30. Wees erbij

Wanneer baby’s worden geboren, doen ze niet te veel. Dat is echter niet erg, want je kunt nog steeds dingen doen om bij je baby aanwezig te zijn. Praten, zingen en lezen zijn allemaal dingen die het leven van de baby zullen verrijken, plus het kan je band helpen versterken. Kijk, je zult momenten hebben waarop je op je telefoon springt om de score van de game of de nieuwste Slack-waarschuwing van het werk te controleren. Sla jezelf er niet over op. Maar onthoud wat we zeiden – zelfs als de dagen (en nachten) slepen, zullen de jaren in een oogwenk voorbijgaan – dus hang met je baby, peuter, klein kind, groot kind, tiener …

31. Leer opscheppen

Wordt die irritante gozer die opschept over hoe geweldig zijn kind is. Of niet. Misschien is het voor jou de familie whatsappgroep of FB, maar maak een aantal basisregels met je vrouw over wat wel en niet OK is om te delen op Social Media.

32. Neem alles met een korrel zout

We doen veel onderzoek naar baby’s, babyspullen, babyvoeding, slaap, enzovoort. Dat betekent niet dat we alle antwoorden hebben. We hopen dat deze tips je wat richting kunnen geven, maar zonder twijfel zul je dingen vinden die voor jou werken die niet op deze lijst staan. 

Als je zoiets hebt..  laat je het hieronder weten?

Rate this post
Parenting Done Right