9 positieve ouderschapstips voor het verhogen van het zelfvertrouwen van je kinderen. Het vaderschap kan moeilijk zijn, maar het is de verantwoordelijkheid van iedere ouder om je kind te laten opgroeien met een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Pas deze 9 opvoedtips toe om een zelfverzekerd kind groot te brengen en het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Ouders spelen een grote rol in de eerste jaren van het ontwikkelen van zelfvertrouwen en vervolgens blijven ze gedurende hun kindertijd voortborduren op de basis die van jongs af aan gelegd is.

De mogelijkheid van een vader om te helpen bij het opbouwen van het zelfvertrouwen van je kind is een van de belangrijkste dingen die je voor je kind kunt doen.
Zelfverzekerde kinderen vertrouwen op hun eigen oordeel, zijn niet bang om nieuwe dingen te proberen, zelfs als ze falen, zijn effectievere communicatoren en probleemoplossers en hebben een hoog zelfbeeld. Om het vertrouwen van je kind te vergroten, moet je een actieve deelnemer in hun leven zijn. Het betekent dat je oplet, observeert, tijd vrijmaakt voor hun behoeften en complimenten geeft die verder gaan dan “Goed Gedaan”.
Hier zijn 9 beproefde manieren om jouw kinderen vertrouwen te geven in zichzelf en in hun kunnen.
1) MAAK VAN JE KINDEREN EEN PRIORITEIT. OOK WANNEER JE DRUK BENT
Neem de tijd om elke dag met je kinderen in contact te komen. Ik weet dat we altijd bezig zijn, we hebben allemaal een druk leven en zijn betrokken bij veel activiteiten, maar je kinderen hebben jou echt nodig.
Toon belangstelling voor alles waar ze de laatste tijd op gefixeerd zijn, bekijk de tekeningen die ze voor je tekenen, let op en geef om wat ze zeggen en doen. Stel diepgaandere vragen dan “hoe was je dag” of “wat heb je vandaag op school gedaan?” Laat ze zien dat je echt geeft om waar ze over denken, bang voor zijn, geïnteresseerd in zijn en wat ze denken.
Kinderen het gevoel geven dat ze echt gezien worden, hen belangrijk laten voelen en het gevoel een prioriteit te zijn voor iemand is een enorme vertrouwensbooster. Weten dat je ouders van je houden, zou aangeboren moeten zijn (voor de meeste kinderen is dit het geval), maar wetende dat je ouders meer over je willen weten en laten zien dat ze de tijd nemen om je te begrijpen en ernaar te luisteren, is cruciaal voor een kind om zich ‘belangrijk’ te voelen.
2) COMPLIMENTEER ZE ZONDER “GOED GEDAAN” TE ZEGGEN

Kinderen weten dondersgoed wanneer je maar gedeeltelijk oplet, of ze je nu een nieuwe tekening willen laten zien die ze gekleurd hebben, dezelfde vraag voor de 300ste keer stellen of willen dat je een nieuwe truc ziet die ze al lang onder de knie hebben. Ze weten precies wanneer je hen eenvoudig een vluchtige blik of een plichtmatige ‘goed gedaan’ geeft.
Het duurt maar een paar seconden om te stoppen met wat je doet, ze te bekijken en echt te kijken naar wat ze je laten zien. Een halfslachtig ‘goed gedaan’ zeggen is de gemakkelijke uitweg. Het doet ook absoluut geen goed.
Wees in plaats daarvan specifiek en prijs hun karakter, hun werk en vaardigheden. Dit heeft veel meer effect in het verder vergroten van hun zelfvertrouwen en zelfrespect.
Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Wow, wat een mooie kleuren heb je gebruikt in die tekening en je kleurt al heel goed binnen de lijntjes.”
Het is echt goed om de lof heel specifiek over JOUW kind uit te spreken.
Bijvoorbeeld: “Geweldig om te zien dat je zo goed geoefend hebt en nu helemaal naar boven kan klimmen. JIJ bent echt sterk. Of ik heb gezien hoe hard JIJ de nieuwe oefening bij de voetbaltraining vandaag onder de knie probeerde te krijgen. Ik ben onder de indruk dat JIJ niet opgaf, hoewel het er moeilijk uitzag.”
Dit maakt zo veel meer impact dan simpelweg zeggen: “Goed gedaan met klimmen” of “lekker gevoetbald vandaag.” Je vertelt ze op een beschrijvende manier over hun prestatie of karakter en waarom ze indruk op je maakten.
3) LAAT JE KIDS ‘SHINEN’ DOOR EEN POSITIEVE BENADERING
Zoek, in dezelfde lijn als hierboven, naar mogelijkheden om complimenten voor de karaktervorming te kunnen geven.
Als je kind ergens mee worstelt maar eindelijk lijkt het te gaan lukken, applaudisseer dan voor hun doorzettingsvermogen en positieve houding om te blijven proberen, ook al was het een worsteling om er te komen. Als ze hard hebben gewerkt aan het stapelen van blokken en niet kunnen wachten om je de hoge toren te laten zien, complimenteer je hem of haar over hoe hard hij/zij heeft gewerkt en hoeveel concentratie het nodig heeft gehad om het te bouwen.
Wacht niet op je kinderen om je iets te laten zien, maar zoek naar redenen om complimenten te kunnen geven. Dit zegt hen dat je oplet en geïnteresseerd bent in wat ze doen.
4) GEEF ZE KEUZES

Je kinderen hun eigen keuzes laten maken, vergroot het vertrouwen omdat ze leren te vertrouwen op hun eigen oordeel.
Geef je kinderen de kans hun eigen kleding uit te kiezen waar ze zich prettig bij voelen, ook al ziet het er een beetje gek uit of vloeken de kleuren. Laat ze zelf hun lunch pakken, een boek uitkiezen om te lezen of laat ze van de hoge duikplank springen als ze dat willen proberen.
Als je kinderen iets jonger zijn, is het een goed alternatief voor het helemaal vrij laten, om hen twee keuzes te geven en zelf te laten beslissen uit de keuzes die u aanbiedt. Jonge kinderen hebben nog steeds het gevoel dat ze besluitvormers zijn, ook al is het een van de 2 opties die je hen hebt aangeboden. Je kunt bijvoorbeeld zeggen:
▪ “Wil je een boterham met pindakaas of een geroosterde boterham met kaas?”
▪ “Wilt je vóór of na het eten in bad?”
▪ “Zou je graag een verhaaltje willen lezen of een puzzel willen maken voor het slapengaan?”
Laat je kinderen nog 5 minuten langer opblijven, laat ze nog een boek lezen of knuffel gewoon een beetje langer, laat ze nog vier keer in het zwembad springen omdat het hen gelukkig maakt en hun zelfvertrouwen opbouwt, en het zal niet het einde zijn van de wereld om nog die paar minuten te investeren als het helpt om ze zich krachtiger te laten voelen.
5) SCHIET NIET METEEN TE HULP ALS JE KIND GERED MOET WORDEN
Deze is moeilijk, omdat je kind te laten ontmoedigen, fouten laat maken, ergens mee laat worstelen of een blauwe plek laat oplopen, ook jou pijn doet. Het zijn onze natuurlijke instincten, als ouders om overal bovenop te willen zitten en te helpen, maar het is tijd om op je tong te bijten en de drang om in actie te komen tegen te houden. We doen onze kinderen eigenlijk geen plezier als we proberen het probleem op te lossen of dingen goed te maken voor hen.
Kinderen moeten wijze lessen leren over falen; hoe het voelt om te falen, en nog belangrijker, hoe je jezelf weer kunt oppakken het nog een keer proberen en te overwinnen. Kinderen moeten zelf die wijze lessen ervaren.
Wat ze leren, zal veerkracht, doorzettingsvermogen en vertrouwen opbouwen wetende dat je uiteindelijk “sterker door strijd” wordt. Het mooiste moment is dat wanneer ze slagen, het vertrouwen dat ze daardoor krijgen door de ervaring de moeite waard zal zijn en ze uiteindelijk zal leren vol te houden bij tegenslag.
Laat je kinderen het risico nemen dat iets niet lukt, zodat ze kunnen leren hoe ze door moeten zetten. Iets kan eng lijken – een sport uitproberen, een race houden, een test doen, iets nieuws leren – maar hoe zullen onze kinderen ooit leren dat bij een risico, er ook een beloning kan zijn, tenzij we ze aanmoedigen om dingen te proberen en door te zetten.
6) LAAT ZE JOU HELPEN

Kinderen willen altijd graag helpen – of het nu gaat om koken, de vloer te vegen, een speeltje op te rapen of iets van de plank voor je te pakken. Ze houden van kleine taken waardoor ze het gevoel krijgen dat ze helpen of een verschil maken.
Vind kleine manieren waarop ze jou kunnen helpen en het gevoel hebben dat ze een belangrijke rol spelen in het huishouden. Je belangrijk voelen en weten dat je nuttig bent, maakt zelfverzekerd.
7) ‘JA’ ZEGGEN GEEFT VERTROUWEN
Het is zo makkelijk om “nee” te zeggen uit gewoonte – geen toetje vanavond, niet laat opblijven, geen korte broek aan omdat het regent, niet in bad vandaag en nee, ijsjes tellen niet mee als lunch.
Het wordt steeds moeilijker om “ja” te zeggen als je steeds “nee” zegt, maar door “ja” te zeggen tegen simpele dingen die je kinderen vragen te doen, te mogen eten of heen te gaan, bouw je hun zelfrespect op en stelt ze in staat keuzes te maken voor zichzelf.
Als het antwoord altijd nee is, loopt je het risico uw relatie met uw kinderen te verstikken. Op een gegeven moment zullen ze stoppen met vragen en het toch gewoon doen.
Wanneer je zoon nog één verhaaltje vraagt, ‘s ochtends zelf een outfit wil kiezen, een bepaald tussendoortje wil, nog wat langer wil knuffelen … onthoud dan dat dit ook gaat om het vertrouwen dat nodig was om in eerste instantie de vraag te stellen.
Misschien heb je een uitdagende dag of ben je doodmoe.. weet je dat wanneer je meer “Ja” gaat zeggen, je een verandering zult zien in de assertiviteit en het geluk van je kind en daar is altijd tijd voor!
8) MET PROBLEEMOPLOSSENDVERMOGEN BOUWEN ZE ZELFVERTROUWEN

STOP! Voordat je te hulp schiet en de problemen van je kinderen voor hen oplost, geef je suggesties over hoe ze zelf het probleem kunnen oplossen en zichzelf daarmee kunnen helpen.
Lopen ze vast op een wiskundeprobleem, een puzzelstukje op de goede plek te krijgen, of is er een conflict over ‘delen’ van het speelgoed?
Voordat je het probleem snel wilt oplossen voordat het huilen, vechten of de chaos uitbarst, kies je ervoor om je kinderen te begeleiden om zelfstandig een oplossing te vinden. Wanneer ze zelf de oplossing vinden, zullen ze trots zijn op zichzelf en hun communicatieve vaardigheden, oordeel en algehele zelfvertrouwen.
9) TOON VERTROUWEN OM ZE VERTROUWEN TE LEREN
“Je kunt je kinderen niet geven wat je zelf niet hebt.”
Brene Brown
Dit is een van mijn favoriete citaten over het ouderschap en een goede herinnering dat we, om onze kinderen iets te kunnen leren en karakter op te bouwen – inclusief zelfvertrouwen, veerkracht, doorzettingsvermogen, vriendelijkheid, zelfrespect – we deze eigenschappen eerst zelf moeten vertonen.
Heb vertrouwen in je acties, in je activiteiten, in je lichaam en je keuzes. Spreek hardop over je fouten en mislukkingen en laat je kinderen zien hoe je tegenslag weer te boven komt. Leer ze over vallen en opstaan. Deel je doelen en jouw methoden om je dromen te bereiken. Laat zien dat met hard werken je er wel komt.
Dit artikel verscheen eerder op The Pragmatic Parent
Weekplanners helpen kinderen hun onafhankelijkheid op te bouwen
Met een weekplanner voor kinderen, geef je ook de peuters en de kleuters die nog niet kunnen lezen inzicht in de wekelijkse planning. Klusjes en taakjes kunnen eerlijk via het bord verdeeld worden waardoor er minder ruzie ontstaat over wie, wat en wanneer mag. Bovendien is er meer betrokkenheid binnen het gezinsleven wat ook weer een voordeel is voor oudere kinderen. Een aanrader dus! Hier vind je de leukste weekplanners.