70+ Griekse Goden & Godinnen namen en hun oude betekenis

9 minuten leestijd

Het kiezen van een babynaam is niet eenvoudig. Je wilt niet alleen de klank van de naam leuk vinden, maar het is voor veel ouders ook belangrijk dat het ook echt iets betekent. Voor sommigen betekent dat het kiezen van een naam die in de familie voorkomt of naam met sentimentele waarde voor jou en je vrouw (en je kind, uiteindelijk). Sommige ouders gaan voor een andere route en kiezen coole namen die vuur betekenen, oude dames of oude mannennamen of graag een meisjesnaam met 4 letters. Voor anderen betekent dat dat ze zich wenden tot popcultuur of zelfs geschiedenis. Daarom kan het zo populair zijn om een kind naar een Griekse god of een versie van de naam te vernoemen.

Maar let op! Je kunt in de problemen komen als je je kind naar een mythologische persona vernoemt. Dionysus klinkt misschien geweldig voor je als je kind een baby is, maar het kan een probleem worden zodra ze naar de middelbare school gaan en gaan klagen over hun unieke naam.

Dit is waarom het belangrijk om de betekenissen van de Griekse goden te kennen. Er is genoeg om uit te kiezen. Dat gezegd hebbende; hebben we een lange lijst van de namen van de 12 belangrijkste Griekse goden en hun betekenissen, evenals tientallen andere opties voor je samengesteld.

Maar er waren wel heel veel Griekse goden, dus het is geen uitputtende lijst. Als je op dit moment niet iets vindt dat je aanspreekt, zou je met een beetje onderzoek iets moeten kunnen vinden dat bij jou en je familie past.

Griekse Godinnennamen

1. Hera

Hera staat bekend als de koningin van de Griekse goden, aangezien ze de vrouw van Zeus was. In de Romeinse mythologie staat ze bekend als Juno, wat een schattige variatie is. Ze staat bekend als de godin van het huwelijk (ook al verdroeg ze de vele ontrouw van Zeus) en als beschermer. Als je je kind de naam van een heel goede koningin wilt geven, dan is dit het.

2. Athene

Athena is een van de dochters van Zeus, geboren zonder moeder, en misschien zelfs zijn favoriete kind, wat betekent dat ze een hoop macht had. Ze staat bekend als een godin van de oorlog, maar ook van wijsheid en rede. In tegenstelling tot andere Griekse goden is haar verhaal gebaseerd op financiële transacties en het feit dat ze in de stad is, grote beslissingen neemt naast haar vader, waardoor het een bijzonder feministische naam is als je het zo wilt lezen. In de Romeinse mythologie staat ze bekend als de godin Minerva.

3. Artemis

Artemis zou de dochter zijn van Zeus en een van zijn minnaressen, Leto, evenals de tweelingzus van Apollo. Bekend als Diana in de Romeinse mythologie, is ze de godin van de jacht en wilde dieren. Dit heeft ertoe geleid dat de naam genderneutraal is in het hedendaagse Grieks, wat ‘slager’ betekent.

4. Aphrodite

Bekend als Venus in de Romeinse mythologie, staat Aphrodite in de volksmond bekend als de godin van liefde en seksualiteit. Maar daar stopt het niet – ze werd geboren uit het witte schuim dat de afgehakte geslachtsdelen van Heavne / Uranus in de oceaan creëerden nadat zijn zoon ze in het water had gegooid, dus ze staat ook bekend als een godin van oorlog en de zee. Misschien wil je het hele “afgehakte geslachtsdelen” echter overslaan als je mensen vertelt over de betekenis achter de naam.

5. Hestia

Hestia is een mooie naam voor een meisje, omdat ze bekend staat als de godin van huis en haard. Maar niet omdat ze een thuismens is – integendeel, Zeus plaatste Hestia, bekend als Vestia in de Romeinse mythologie, verantwoordelijk voor het verzorgen van de vuren waar mensen kookten of offers brachten, dus ontving ze een deel van elk volk dat werd gemaakt. Geen slechte deal, al zeg ik het zelf.

6. Iris

Deze naam is zo’n korte en lieve naam voor een klein meisje. Het betekent regenboog en komt van Griekse oorsprong. Iris staat voor macht, royalty, geloof, moed en wijsheid. In de Griekse mythologie was Iris een boodschapper van Zeus en Hera die de regenboog gebruikte om tussen hemel en aarde te reizen. Deze naam vertegenwoordigt ook het kleurrijke deel van het menselijk oog en een populaire meerjarige bloem.

7. Penelope

Van het Griekse woord dat ‘wever’ betekent, kreeg deze naam bekendheid door het epische gedicht van Homerus, De Odyssee.  In het meesterwerk is Homerus getrouwd met Penelope. Het is dus geen wonder dat de naam ook ‘trouwe vrouw’ betekent, want het is precies wat Penelope was voor Homerus tijdens zijn lange afwezigheid in Troje.

8. Daphne

Deze mooie naam komt van het Griekse woord voor “laurier” – en het komt met een heel verhaal. Mythologisch gezien is het verbonden met een Naiad-nimf genaamd Daphne, de mooie dochter van een riviergod. Naast haar schoonheid stond ze erom bekend dat ze vastberaden was in haar overtuiging om tijdens haar leven niet te trouwen of aangeraakt te worden door een man. Toen de god Apollo haar meedogenloos achtervolgde, bad ze tot de riviergod Peneus om haar te bevrijden van Apollo’s genegenheid. Dus gebruikte hij zijn krachten van eeuwige jeugd en onsterfelijkheid om Daphne in een laurierboom te veranderen.

9. Phoebe

Als je aan de Griekse mythologie denkt, denk je waarschijnlijk aan de goden van de berg Olympus, zoals Zeus. Er waren echter twee voorgaande generaties Griekse goden: de Protogenoi en de Titanen. Als dochter van Protogenoi-goden Ouranos (Hemel) en Gaia (Aarde) was Phoebe lid van de Titanen. Tegenwoordig betekent haar naam ‘puur, stralend, helder, stralend’.

10. Chloë

In het Grieks betekent Chloë ‘bloeien’ of ‘vruchtbaarheid’. In feite vertegenwoordigt de letterlijke vertaling scheuten van gebladerte in de lente. En het is geen wonder – Demeter, de Griekse godin van de landbouw en de oogst, wordt soms aangeduid met dit epitheton.

11. Persephone

Je zou kunnen denken dat een naam die “brenger van de dood” betekent een beetje donker is. In de Griekse mythologie speelde Persephone echter een zeer belangrijke rol als de dochter van Demeter en Zeus en de vrouw van Hades – waarvan de laatste haar de koningin van de onderwereld maakte. Haar ontvoering door Hades wordt vaak gebruikt om de reden voor seizoenen op aarde uit te leggen.

12. Calliope

Wie zou er niet graag een naam hebben die “mooi-stemmig” betekent? Bovendien heeft Calliope een cool achtergrondverhaal in de Griekse mythologie, omdat het de naam is van een van de Muzen van epische poëzie.

Meer Griekse godinnennamen

 1. Nyx
 2. Artemis
 3. Aura
 4. Maya
 5. Nandoe
 6. Calypso
 7. Irene
 8. Xanthe
 9. Echo
 10. Delia
 11. Selene
 12. Gaia
 13. Circe
 14. Astraea
 15. Asteria
 16. Thalia
 17. Ianthe
 18. Anthea
 19. Ambrozijn
 20. Clio

Griekse God Namen

1. Dionysus

Zoals eerder vermeld, staat Dionysus bekend als een publiekstrekker in het oude Griekenland en een beetje een partyanimal. OK, dat weten we niet echt, maar hij is wel de god van de druivenoogst, wat betekent dat hij de god van de wijn is. In de Romeinse mythologie staat hij bekend als Bacchus en wordt hij vaak afgebeeld terwijl hij luiert en alle dingen besmeurt.

2. Poseidon

Iedereen weet dat Poseidon een god van de zee is en iemand die veel zonen en dochters had, waaronder Triton. Maar hij is ook de god van paarden en aardbevingen. Kortom, een allround krachtige kerel. In de Romeinse mythologie staat hij bekend als Neptunus, de zeegod, ondanks dat hij ook bekend staat om andere dingen.

3. Hermes

Hermes was de zoon van Zeus en Pleiad Maia en staat in de Romeinse mythologie meestal bekend als Mercurius. Zijn naam is vermoedelijk afgeleid van het woord “herma”, wat een stapel stenen betekent die zou zijn gebruikt om een grens te markeren. Zijn naam betekent ook ‘boodschapper’.

4. Hephaestus

Oké, dus dit is misschien niet de beste naam voor een zoon, gezien zijn getroebleerde achtergrondverhaal. Zijn moeder, Hera, gooide hem naar verluidt van de berg Olympus toen hij werd geboren vanwege zijn fysieke misvormingen. Toch groeide hij op tot de echtgenoot van Aphrodite en de god van vuur en smeden. Hephaistos overleefde duidelijk de strijd.

5. Ares

Dit is een andere naam die met problemen gepaard gaat. Ares staat bekend als een god van de oorlog, maar niet de rechtvaardige en goede soort. Nee, zijn naam wordt geassocieerd met de verwoesting die gepaard gaat met oorlog en werd om deze reden nooit zo veel aanbeden in het oude Griekenland. Ares, de zoon van Zeus en Hera, staat in de Romeinse legende bekend als Mars.

6. Apollo

Apollo is waarschijnlijk een van de bekendste Griekse goden, omdat hij wordt geassocieerd als de god van letterlijk alles. Hij wordt aangeroepen als het gaat om “muziek, poëzie, kunst, profetie, waarheid, boogschieten, pest, genezing, zon en licht”, aldus The History Press. In de Romeinse mythologie draagt hij dezelfde naam, hoewel hij in die canon vooral met muziek wordt geassocieerd.

7. Zeus

Ach, de man die het allemaal begon. Zeus is duidelijk een meerlagige naam, gezien de vele niveaus van de god. Bekend als Jupiter in de Romeinse mythologie, verwekte hij zoveel Griekse goden en godinnen en had hij gecompliceerde relaties met hen allemaal, dus het is moeilijk om op slechts één betekenis te komen. Dat gezegd hebbende, hij is over het algemeen welwillend en staat bekend als de god van de hemel, waardoor hij het weer en nou ja, bijna al het andere kon beheersen.

8. Achelous

Achelous was niet alleen de god van de rivier de Achelous (een van de machtigste rivieren in Griekenland), hij was ook de leider van zijn 3.000 broers en zijn vader was Oceanus. Alle watermassa’s worden verondersteld afkomstig te zijn van de rivier de Achelous. Hij is het meest bekend om zijn strijd met Hercules om het hart van Deianeira, die Achelous niet won.

9. Aeolus

Aeolus is de god van de wind. Hij is ook bekend als de koning van het mythische en een eiland genaamd Aiolia. En als er een vreselijk hevige storm was, zat Aeolus er meestal achter. Hij hield stormen opgesloten in een grot op een eiland. Toen hij klaar was om de storm los te laten, bevrijdde hij hen om ravage aan te richten.

Meer Griekse God namen

 1. Ether
 2. Agathodaemon
 3. Alastor
 4. Atlas
 5. Boreas
 6. Castor
 7. Cerus
 8. Chaos
 9. Charon
 10. Cronus
 11. Dinlas
 12. Deimos
 13. Eros
 14. Hades
 15. Helios
 16. Hesperus
 17. Hypnose
 18. Kratos ·
 19. Momus
 20. Morpheus
 21. Oceanus
 22. Pallas
 23. Heer
 24. Fosfor
 25. Poseidon
 26. Prometheus
 27. Triton
 28. Tyfoon
 29. Uranus
 30. Zephyrus
4.2/5 - (8 stemmen)
Parenting Done Right